Lehet, hogy a koronavírus kellett hozzá, de rendezik az orvosok fizetését és elvileg vége a hálapénzeknek is.

Nem hiszem, hogy sokaknak lenne problémája azzal, hogy az egészségügyben dolgozók bérét emeljék. Elég régi téma ez, és most igen jelentős orvosi béremelésről állapodott meg a miniszterelnök és a kamara, s ezzel összefüggésben bűncselekmény lesz a hálapénz adása és elfogadása.

Persze pár dolog az ember eszébe jut. Az egyik például az, hogy milyen fura látni a kamarát vezető Kincses Gyulát, amint éppen Orbán Viktorral tárgyal, méghozzá eredményesen.

Nem kell mindenkinek tudnia róla, de Kincsesről megírta a Pesti Srácok, hogy Gyurcsány embere: "A baloldaliak ezzel megszállták az orvosi kamarát: Kincses Gyulán keresztül Gyurcsány Ferenc tette be a lábát a szervezetbe. " Az Origo pedig felhívta rá a figyelmet, hogy Sorosista: "Kincses Gyula korábban a Soros-alapítvány egészségügyi minőségfejlesztéssel foglalkozó munkacsoportjában tevékenykedett"

Szóval ilyen hátterű alakot választottak a megbízható, kiváló munkát végző Éger István helyére, pedig Éger 16 éven át vezette a kamarát. Utódjának, noha a gyurcsányista meg sorosista, mégis sikerült a miniszterelnöknél kiharcolni a béremelést. Azaz van egy olyan üzenete a dolognak, hogy bizony nem biztos, hogy a legsimulékonyabb, a kormányzathoz leginkább dörgölőzni próbáló vezetés szolgálja a tagság javát egy érdekvédelmi szervezetben. (Felkészül a kereskedelmi- és iparkamara, az ügyvédi kamara?...)

A hálapénz büntethetősége érdekes dolgokat vonhat magával. Igen, egyszerű emberként lehet visszatartó ereje annak, hogy börtönbe vethetnek a boríték odacsúsztatásáért. És igen, megemelt fizetés mellett az orvosok egy részének már aligha fogja megérni a hálapénz elkérése. Őszintén szólva világéletemben utáltam ezt, és teljesen hihetetlen, hogy a szocializmusban kialakult borzalmas gyakorlat még mindig tovább él, itt van velünk. Egyetlen könnycseppet sem hullatok érte, no meg az orvosbárókért se, akik igencsak meg tudtak gazdagodni így. 

Ám ne legyen igazam, de szerintem azért megkerülhető ez is. A doktor úrnak lehet magánrendelése, ahol hogy, hogy nem, egy vizit annyiba kerül, mint a műtét miatti hálapénz nagysága. Minden szép, kerek és legális. (Frissítés: a törvény tiltaná a másodállást. Lett is felháborodás!) És a hiba bennünk van, mert elfogadtuk évtizedekig, és könnyen lehet, az egyszerű embereknek jobban hiányozna a hálapénz adása (hiszen így "megveszik" az odafigyelést, a jó szolgáltatást, és ez "jár"), mint az orvosok jó részének.

A zsarolásoknak is teret nyithat ez, természetesen. Egymásra féltékeny orvosok, netán a műtét után csalódott betegek fordulhatnak a hatóságokhoz, és szerintem lesz is ilyen az első időben- de bízom benne, azért előbb-utóbb elfelejthetjük a hálapénzezést.

Ha viszont már követelésekről esik szó, jegyezzük meg, nálunk, ahol sok-sok ember kap fizetést közpénzből, egy csoport fizetéséhez jelentős mértékben hozzányúlva mindig lesz más, aki azt mondja, most ő jön a sorban. Duplázódó orvosbérek mellett bizony az egészségügyi szakdolgozók, ápolók, mentősök is azt fogják mondani, nekik is jár emelés.

És természetesen ehhez lesz pár szava a tanároknak, a tűzoltóknak, a rendőröknek, a katonáknak, kormánytisztiviselőknek, bíróknak, ügyészeknek. És bizony a közmunkásoknak is, mert nehéz lesz magyarázni az ő nevetségesen alacsony bérüket, ha középiskolai végzettségű közalkalmazottak 300-400 ezer forintot visznek haza. (Még mielőtt ebben reménykedne bárki, csak szólok, hogy ez azért nem holnap fog bekövetkezni.)

Szóval egy-egy döntésnek mindig van máshova átgyűrűző hatása is. Ha az egész közszféra helyzete javul, akkor bizony még az is lehet, hogy sokan fognak köszönettel tartani a keményen tárgyaló, "sorosista és gyurcsányista" orvoskamarai vezetésnek.