Személyes közügyek

blogavatar

Nem tudok nem tudomást venni arról, ami körülvesz.

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Békák a tóban

Megnyílt az új MTK-stadion, néző továbbra sincs, ígéret viszont bőven akad.

Ízlelegetem, 1108 néző tette tiszteletét az új Hidegkuti Nándor stadionban a hétvégén. Ez volt az első bajnoki meccs, és még ha nem is számít veretes ellenfélnek a Gyirmót, azért egy félház összejöhetne.

Végigfutottam pár régi statisztikát, jobb ellenfelek ellen a régi stadionban is összejött 2-3000 néző, egyébként meg nagyjából ezren lézengtek a lelátón. Az új arénában még az ünnepélyes megnyitón se volt teltház. Balhé viszont akadt, a borzalmas betonteknőt a felvételek szerint pornófilmmel "avatták", a rangos ellenfél tartalékcsapatot küldött, volt némi füttyszó is a beszédek alatt.

No mindegy is, most jönnek a dolgos hétköznapok, és a realitás kijózanítóbb pofont ad, mint az a bizonyos betonfal a pálya végén. Alig több mint ezer néző ment ki, akik közül ki tudja hány volt az ingyenjegyes. Deutsch Tamás klubelnök éppen le is mondhatna, mert ez a nézőszám konkrétan szégyenteljesen kevés. Ennyi embernek építettek 6-7-8 vagy mittudomán hány milliárdért új stadiont.

Persze beígérték 2020-ra a négyezres átlagnézőszámot, mert ígérgetni olcsó és egyszerű. És ki tudja, hol lesz addigra Deutsch Tamás? És ugyan ki kérheti számon? Papíron a Csányi-féle MLSZ-vezetés is beígért 2016-ra 7-8 ezres nézőszámot, aminek a közelében sem vagyunk, és persze senki nem mond le, senki nem vállalja fel, hogy rosszul dolgozott. Mert ha mondjuk egy cégnél X milliós bevételt ígér a menedzsment és annak a harmadát kaparják össze, nem fogják őket megdicsérni. A magyar fociban viszont nincs felelőssége senkinek.

De térjünk vissza egy pillanatra a kifütyült Orbán Viktor-beszédre! Mint a miniszterelnök elmondta, abban hisznek, hogy ha tó van, béka is lesz. Hát, ezzel annyi bökkenő máris van, hogy Ferencvárosban és Debrecenben már állnak az új stadionok, de mintha nem tolonganának a békák, és akik ott ülnek a lelátón, azok se túl hangosan brekegnek. Egyelőre semmilyen számadat vagy észérv nem támasztja alá, hogy minden utcasarokra focistadiont építsünk.

Az igazi gondom mégsem ez. Tegyük fel, minket is meggyőznek, hogy hinni kell a tó és a békák elméletében. Felteszem a kérdést: ha ez így működik, miért nem visznek az ország leszakadó vidékeibe remekül felszerelt iskolákat? Hátha abba a tóbába is beugrálnának a békák. Miért nem az egyetemeket fejlesztik? Miért nem jó üzleti tervekkel rendelkező szövetkezeteket alapítanak, ahol a közmunkások értelmes munkába vehetnek részt, és így a falvak saját maguknak termelhetnének élelmiszert az iskolai menzákba, szociális intézményekbe? Miért fontosabb a foci mint minden más? 

Őszintén szólva, aki ma kimegy a meccsekre, meghallgatja némelyik szurkolótábor hogy "biztatja" a kedvenceit, milyen rigmusok hangzanak el, úgy érzi, pont ez a pár ezer ember (mert nem több, egy fordulóban 15-20 ezren mennek ki- összesen!) érdemli meg ezt a támogatást? Ez a "brekegés" kedves a kormány fülének? Megfejthetetlen, mi ez a mánia, és miért nincs a kormányfővel szemben egy csapatnyi miniszter, aki azt mondaná, ezer más dologra lehetne költeni. 

Ők viszont csak csendben meghűzódnak a biztonságos tavukban, és azt brekegik, amit a nagy vezér diktál. Szívem szerint azt mondanám, járjanak ők akkor a "színvonalas" magyar focimeccsekre, ha ennyire támogatják. A bajom csak az, hogy ezt mindegyik képviselő úgy képzeli el, hogy a saját választókerületében is épüljön új aréna, ahova kimehet szurkolni. Így meg nagyon rossz üzlet- nekünk...

Tovább

A csapból is fánk folyik

Vajna Tímea új fánkozója felkapott téma lett.

Engem most nem érdekel, a csinos üzletasszony mit köszönhet a saját különböző jellegű tehetségeinek, de azért elég furának érzem, hogy olyan oldalak írnak iszonyú terjedelemben a fánk-sztoriról, akik inkább a cikizésre mennek rá. Most tulajdonképpen ki tolja kinek a szekerét? Kinek köszönhet többet Vajna Timi, a "baráti" médiának, vagy az ellenségnek?

Mert hiába negatívak a hírek, akkor sem lehet kikerülni a dolgot. Az is hall erről az egészről, akit semmilyen szinten nem érdekel se a tulajdonos, se a fánk. És ugyan nem hiszek benne, hogy a negatív reklám is jó reklám, de azért mégis, az ember önkéntelenül kíváncsi lesz arra, amiről ennyit hall.

Csak úgy, további kommentár nélkül berakok pár képernyőmentést amit a bejegyzés idején készítettem: a 444 két vezető cikke fánkozó, az index címlapján pedig hat (!!!!) ehhez kapcsolódó hír van. Aztán mindenki elgondolkodhat, hogy is van ez.

Tovább

A fa nem ellenség

Budapesten valamiért nem szimpatizál a fákkal a városvezetés.

A hétvégén tüntetésen voltam, a Római partra tervezett mobilgát miatt aggódó sok más emberrel együtt. Tényleg nagyon sokan voltunk, és kifejezetten korrekt, már-már piknikszerű volt a hangulat, a Rómaiért felállók jöttek gyerekkel, kutyával, biciklivel.

Nem vagyok vízügyi szakember, de azt azért tudom, hogy egy olyan volumenű kérdésnek, mint a Római part átfogó árvízvédelme, elég sok összetevője van. És védvonal most is van, csak épp azon túl a vízpart irányában van még egy rakás ingatlan. Olyan épületek, amelyek tudomásom szerint csak üdülők lehetnének. 

A víz mellé építkezők régen tudták, hogy időnként nem a barátok kopogtatnak az ajtón, hanem a folyó. Most meg úgy teszünk, mint ha a hullámtér mint fogalom nem is létezne. Papíron a Római partra üdülőket lehetett volna építeni, de amit én látok, azok kísértetiesen hasonlítanak lakóparkokra. És vendégem egy sörre, aki a most ott épülő projektek hirdetésein meg tudja mutatni, üdülőket kínálnak, nem lakásokat!

Az önkormányzat természetesen nem tesz semmit, pedig csendben megjegyzem, ha ezek üdülők, akkor esetleg szolhatnának, hogy lakásként hirdetni azokat átverés. És bizony azok, nyilvánosan elérhetőek a tulajdoni lapok első részei, és a Nánási úton "társasüdülők" vannak. Sokan vélik úgy, a mobilgát értelme elsősorban az, hogy ezek az ingatlanok lakóparkká válhatnak jogilag is. 

De olyan áron, hogy az összes fát kivágják? Egy steril, lebetonozott part marad a helyén? Persze, az roppant "kulturált" lesz majd, de tudjuk jól, mindig csak egy lépéssel kezdünk. Ha esetleg, véletlenül a  mobilgáthoz épített szervizútról valamikor kitalálják, hogy pont jó lesz a társasüdülőkből lett lakóparkok másik oldali, vízparti megközelítéséhez, és mégiscsak az autóké lesz ez a rész is Budapesten, akkor majd csendben pislogunk. Nincs nekem bajom a szentendrei mobilgáttal, de aki azt mondja, egy olyan jellegű part kialakításával nem veszne el valami véglegesen a Rómain, azt kinevetem.

Jusson eszünkbe, amikor sajnálkozunk, hogy tűntek el régi, hagyományos városrészek, hogy panelházaknak adják át a helyüket, akkor pont ugyanez történhet itt is. Húsz év múlva nézik majd a régi, fás-bokros, vadregényes római partról a képeket, és megkérdik, miért hagyták ezt eltünteni? És ha valaki azt kérdi tőlem, akkor ugyan hova tennék gátat- hát például az "üdülők" helyére. Nem én engedélyeztem, hogy olyan pontra épült ez a rengeteg lakás, ami árvíz idején szinte védhetetlen. Az a hibás, aki engedélyezte, és az a hülye, aki megvette. Ha viszi a víz, nem tehetek róla, beszélje meg az építettővel.

Aki szerint csak negatív vagyok és puffogok, annak csak egy példát mutatok, szintén a harmadik kerületből. Békásmegyeren volt egy rekonstrukció, aminek fontos eleme volt, hogy letérkövezték a parkolókat pár helyen. (Tudjuk, térkő nélkül nálunk fejleszteni nem lehet, de most nem ez a lényeg.) Itt egy régebbi kép a Madzsar József utcáról, így fest most az útszakasz, a Google utcaképén még mindig ez látható.

Ez pedig egy mai kép, amikor arra jártam, megörökítettem. A parkoló nem lett több vagy nagyobb, a térkövezés volt a lényeg. Ami viszont változott: eltűntek a fák. 

Hát erre mondom, hogy Budapesten a fa ellenség- pedig nem az. És most lehet azt mondani, majd ültetnek újakat, de látszik a képen, a kicsi, frissen telepített fák is eltűntek. Amíg kicsikből nagyok lesznek, sok év fog eltelni. És mindig lehet egy újabb térkövezés, ami fakivágással jár. Hát ezért kell szót emelni. Engem sok értelmes dologról meg lehet győzni, a mobilgátas érvekre is odafigyelek, de amikor a fákról mint szükségtelen rosszról beszélnek, azt nehezen veszi be a gyomrom. Jobban érdekelnek a part fái, mint az, hogy az üdülőkből hivatalosan is lakás lehessen.

És Tarlós István hiába mondja, "ő nem is érti" a tiltakozást. Dehogynem érti. Pontosan tudja, miről szól a történet a Római kedvelőinek illetve az ingatlanfejlesztőknek az oldaláról. Nem a folyó a nagy-nagy kérdés- és mindenki maga dönti el, hova áll.

Tovább

Kötelezően választott csatornák

A fizetőssé vált TV2 és RTL Klub ügye azért meglehetősen elgondolkodtató.

Valóban érdemes szót ejteni arról, hogy havi 300-400 forinttal emelkedik a tévés díjcsomagok ára, vagy legyintenünk kéne? Szerintem egyrészt sok kicsi sokra megy, éves szinten kijön ebből pár ezres (ennyire normál esetben már komplett rezsicsökkentési kampányt húznak fel). Másrészt az, ahogy az egész történik, jó példája annak, hogy működik nálunk a "piacgazdaság".

A piacon ugyebár én, mint megrendelő dönthetek arról, mit akarok nézni. Tudom, sokan bámulják a Sztárban sztárt és a Barátok köztöt, de én például pont nem. Ha ez a két nagy csatorna kikerülne a csomagomból, talán észre sem venném. 

Csak éppen nem kerülhet ki. Szóval van egy törvényünk, hogy az eddig a bárki által elérhető földi sugárzású kereskedelmi csatornákért mostantól pénzt lehet kérni a kábelszolgáltatóktól, és van egy másik előírás ami azt mondja, ezeket a csatornákat kötelező a kínálatban tartani. Tudom, hogy az egyesével mazsolázás nem feltétlenül működőképes a kábelszolgáltatóknál, de annál azért jó lenne egy picit nagyobb szabadság, mint hogy a két fizetőssé váló tévéért fizetnem kell, akkor is, ha én csak dartsot akarok nézni a SportTV-n vagy mulatóst a Muzsika TV-n. 

Azt nem piacnak hívják, ahol a versenynek van két kötelező győztese. Akik persze erőfölényük és bebetonozottságuk miatt nem kell, hogy bármiféle kedvezményt adjanak, és persze benyomják a sok fantasztikus kísérőcsatornájukat is a csomagokba. Így aztán nézhetem a Való Világot meg a sok hülye brazil szappanoperát is. 

Nem lennék boldog akkor sem, ha előírnák, a böngészőm indításának első tíz percében kizárólag a Blikk, a Lokál, a hirado.hu vagy a 888 oldalán olvasgathatnék, persze szigorúan közszolgálatilag. De (most még) ez legalább nem fenyeget. A tévékkel meg kezdek úgy lenni, azt a pár dolgot amit nézek, le is tölthetném, a sportokat amik érdekelnek nézhetem streamen is- ahogy leszoktam a tévéhíradókról a híroldalak kedvéért, a többi tévéműsor is mehet a részemről a levesbe.

Az ilyen törvényalkotásoknál azt felejtik el, hogy a piac -minő meglepetés!- mégiscsak piac. Egyszercsak megjelenik majd egy teljesen internet alapú szolgálató, ami képes lesz szelektált választékot nyújtani, törvény ide vagy oda. És -megintcsak komoly meglepi- a fizetőképes, fiatal réteg vált majd át rá, akik ugye kereskedelmileg is értékesebbek. Nem nagyon lehet egy ilyen dinamikusan változó iparágban azt hinni, örökre be lehet betonozni a pozíciókat.

Tudom, addig is be lehet indítani a pénzszivattyút, de nem árt, ha rájönnek: ez a dolog bizony vissza is üthet ám hosszú távon, amikor egyre többen keresnek valódi alternatív megoldásokat. A Netflix már benn van az országban, és jönnek még nemzetközi szolgáltatók. Azokkal pedig nehéz lesz versenyezni pusztán korlátozó törvényekkel. Már most is léteznek neten nézhető, előfizethető sportcsomagok, hasonlók. Majd lesz még több, jobban elérhető. És én egy másodpercig sem fogok könnyet hullatni a pofára eső magyar tévéktől.

Tovább

Csonka népakarat

Itt vagyunk egy nappal a csapból is folyó népszavazás után, és pár apró kérdés felmerül.

A legfontosabb: minek kellett a népszavazás? Az egész hajcihő utólag még inkább közéleti kutyakomédiának tűnik, hiszen nem lett érvényes, és a kormány mégis azt mondja, lesznek jogi következmények. Olcsóbban is lehet alkotmányt módosítani, mint egy ilyen hangulatkeltő kampányt követő felesleges népszavazásra hivatkozva...

Mindenki látta, én is láttam azokat a mozgósító képeket, amin azt mondták, "ha nem mégy el szavazni, majd gyermekeidnek és unokáidnak meséld el, hogy tetted tönkre a jövőjüket". Hát baromira nem ment el elég ember, a következmény mégis ugyanaz. Akik ezeket a marhaságokat megosztották, most egy kicsit magukba néznek? Tulajdonképpen mi mellett álltak ki- hiszen valahol a lelkes szavazókat is becsapták, amikor azt mondták, számít a NEM. Dehogy számított! Mivel érvénytelen volt az egész, ha az igenekből lett volna több, a kormány akkor is hozhatott volna olyan törvényt, amilyet akar.

Azt tudom, hogy az érvénytelenség miatt nem fog lemondani a teljes kormány. De azért a kampányt szervező kormánytagok esetleg repülhetnének, mert az, hogy 40 százalékot sem érte el az érvényes szavazatok száma, jelzi, nem dolgoztak túl eredményesen. Szívem szerint a politikusok baráti körébe tartozó reklámosoktól is visszakérném azt a pár milliárdot, amit hirdetésekre költöttünk, mert ezt a részvételt akkor is el lehetett volna érni, ha egy fillért sem öntünk bele a kampányba. Az eredménytelen szavazásra biztatók jelentéktelen összegből, jóval kisebb médiahátországgal több százezer embert tudtak meggyőzni. Szóval nyugodtan vissza lehetne fizetni pár milliárdot, mert a kampányt bonyolítók tragikusan rosszul dolgoztak. 

Természetesen tudjuk jól, soha egy kanyi vasat vissza nem adnak a közpénzből. Fáj arra gondolni, hány iskola, kórház újulhatott volna meg abból a pénzből, amit egy durván eredménytelen kampányra talicskáztak ki. És a kormányzat sikerről beszél, miközben ők maguk teszik idézőjelbe az egész rohadt népszavazást azzal, hogy az eredménytelenségtől függően megteszik azt, amit meg akartak tenni.

És eljön a népszavazás másnapja, és mindenki nagyon hülyének érezheti magát. Aki nemmel szavazott, az azért, mert láthatja, a sok pénzköltéstől, az aktivitásától függetlenül nem számít a voksa. A többiek meg azért, mert tehetlenül nézték, ahogy számolatlanul szórták a pénzt a haveri zsebekbe. Egy elemző már arról beszélt, hogy a felhatalmazásba bele kell számolni azokat is, akik el se mentek szavazni de "nyilván" a kvóta ellen vannak. Azaz megcsináltuk a világtörténelem legdrágább közvéleménykutatását... Most már mindenki láthatja, mit se számít az egész migránsozás, a döntések így is, úgy is megszületnek. És én sem megyek bele abba, mit gondolok a migránsügyről, mert ez a népszavazás nem erről szólt. Nem szólt semmiről, nem is nyerhetett valójában senki és semmi.

Ennek a szavazásnak egyetlen nyertese van: aki ezen az egészen jól keresett. A politikusokat ismerjük, ők minden helyzetben győztesnek mondták volna magukat, lám, most is talált minden párt fogódzót. Gratulálhatunk, mert valamennyi(!) párt úgy érzi, őket támogató eredmény született. Azt hiszem, csak ilyen szavazásokat kellene szervezni, ami mindenki boldoggá tesz a politikában.

Csak, ha lehet, legközelebb inkább csináljuk olcsóbban. Tudom, akkor nincs benne semmi biznic- de nem lehetnének szerényebbek egy kicsit, csak egy kicsit azok, akiknél a közpénz landol? Nem elég egy milliárd, tíz kell? Csakis szélsőséges uszítással, szélsőséges pénzszórással működhet ez az ország? Mert így, a népszavazás után egy nappal ez az ijesztő kép rajzolódik ki...

Tovább