A határzár csak a drukkerekre nem vonatkozik?

A tegnap délutáni bejelentések a határok lezárásáról sokakat igen rosszul érintettek. Pláne úgy, hogy rettentően béna volt a kommunikáció: másfél hete került először szóba kormányzati részről, de semmi pontos nem volt arról, mi várható. Sőt, az egyetlen konkrétum az volt,  hogy "déli irányba" ne tervezzen senkit.

Hát ehhez képest északra, délre, keletre és nyugatra ugyanolyan szigor van. Ehhez képest határzár még nincs, de esetszámban a csúcshoz közeli értékek vannak. Amikor ennyi aktív eset volt, már rég kijárási korlátozások közt éltünk, manapság meg nem hogy korlátozások vannak, nyitnak az iskolák, tele voltak a strandok, nézők előtt mennek a focimeccsek.

Apropó, foci. Külföldi elvileg nem léphet be az országba szeptember 1-től. Kivéve, ha az UEFA Szuperkupa-döntőre érkezik- legalábbis jelen állás szerint ők kivételt képeznek. Ők kivételt képeznek az alól is,  hogy csak magyarországi negatív tesztet fogadnak el a magyar hatóságok, mint a magyar állampolgárok esetén. (Gondolatkísérlet: ha Németországban élő magyar állampolgár valaki, és a meccsre jön haza, neki mégis elfogadnák a német tesztet?)

A szigort én úgy értem hogy szigor. És nem úgy,  hogy szigor, kivéve ha pár ezer focikedvelőről van szó, akik általában is a társadalom elitjét jelentik, nyilván- nálunk legalábbis biztosan, pár stadionunkban több a VIP-hely mint a fapados ülés. Teljes komolysággal dobják be az ötletet, hogy csak minden harmadik helyen ülhet ember. Tényleg van szakember, aki komolyan elhiszi, hogy a drukkerek fegyelmezettebben fognak ücsörögni mint a nézők az operában? Ráadásul- minek is? Elvileg az összes külföldi két negatív teszttel érkezhet, kit fertőzhetnének meg?

Nyilván majd az őket fogadó emberek a reptéren, az összes buszsofőr meg valamennyi biztonsági ember a stadionban két negatív teszt után vállalhat munkát... És persze a magyar drukkerek is csak úgy mehetnek be nézőként. Igazi vírusrangadó lesz ez, szegény COVID 19 zavarodottan nézelődik majd, hogy itt van ez a sok ember, a nagy tömeg, és ő nem tud tenni semmit, mert a magyar kormány sarokba szorította. De még hogy!

Tudom, hogy van egy kétségbeesett kapálózás kormányzati részről, hiszen elkészült az új Puskás aréna, és EB-meccsek helyett üresen áll. Próbálnának módot találni arra,  hogy mégiscsak tűnjön úgy, van értelme százmilliárdokat költeni ilyenre. De ez nem az az év. Az ilyen döntésekkel minden más szigorítás indoklását ássák alá, mert nincs az a nemzetközi sportesemény, ami miatt felmentést kellene adni- ha komolyan gondoljuk.

Szerintem túlnyomó többségünk igyekszik betartani a szabályokat, de nyáron zsúfolt strandokat látunk, ősszel meg a lezárt határok ellenére érkező drukkerekkel terveznek, és ettől, mi tagadás, könnyű összezavarodni. Pedig nem minket kellene kicselezni, hanem a vírust!...