Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hirdetés

Személyes közügyek

blogavatar

Nem tudok nem tudomást venni arról, ami körülvesz.

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Izmozás Iránban

Szerencsére igazán senki nem akar világháborút.

Nem kell külpolitikai szakértőnek lenni ahhoz, hogy az ember aggódjon a háborús övezetek miatt. Ott van Szíria, Líbia, Afganisztán például, de a Közel-Keleten szinte csak tűzfészkek vannak- vagy legalábbis így érezzük. Persze nem lehet elfeledkezni arról, hogy a jó hír nem hír, így aztán a nyugodtabb helyekről sose hallunk, ezért tűnhet úgy, hogy arrafelé vagy lőnek, vagy robbantanak.

Persze nem akarom azt mondani, hogy ne lenne baj éppen elég. Az inkább elgondolkodtató, hogy tulajdonképpen miért is folynak a harcok, ki kivel áll szemben. Ha az ember sokat olvasgat, rájöhet, bizonyos helyeken mondjuk a törökök és az oroszok szövetségesként szállnak harcba, máshol meg ellentétes oldalakon. Nincsenek jó és rossz fiúk, hanem inkább helyi konfliktusok akadnak.

Akad pár ismert vagy kevésbé ismert arc, aki nagy befolyással bír bizonyos övezetekben. És akadnak nagyhatalmak, akik akik aztán igyekeznek kiiktatni azokat, akik nem tetszenek. Noha tudjuk jól, ezek helyére lép mindig valaki más, ezeknek a támadásoknak üzenete van. Nem csak ott, ahol lebombáznak valakit, hanem odahaza is, mondjuk Trump büszkélkedhetett egy távolról végrehajtott likvidálással. 

Irán nyilván kardcsörtetéssel reagált Szulejmani halálára, jött a fenyegetőzés. Aztán becsapódott pár rakéta egy amerikai bázis kerítésénél, és ezzel már "bosszút is álltak". És én nem is hiszem, hogy sokkal többet akarnának (vagy tudnának) tenni. Egyszerűen nem olyanok az erőviszonyok. És őszintén, kinek hiányzik egy totális háború? Azért Iránban sem igazán vágyhatnak rá még a fundamentalisták se, hogy felégessék az országot. Mint ahogy az amerikaiaknak sem érdeke új frontot nyitni, ahová tízezrével küldhetik a katonákat. 

Ha nem lenne végtelenül szomorú, tulajdonképpen ironikus volna, hogy az irániak a saját polgáraik életét tudták a leginkább veszélybe sodorni. A felfokozott hangulatban Szulejmani temetésén több tucatnyian vesztették életüket, aztán pedig jött az ukrán utasszállító gép lelövése, melynek utasai többségében szintén irániak voltak. 

Az egész szituáció ahhoz hasonlít, amikor a két bokszoló izmozik, beszól egymásnak, de azért olyan nagyon nem vágynak arra hogy valódi ütésváltásra kerüljön sor. És aztán a gép lelövése meg az az eset, amikor a két bunyós ütése félrecsúszik, és egymás helyett a bírót küldik padlóra. 

Az, hogy ez a tragédia megtörténhetett, elsősorban azt jelzi, vannak hatékony fegyverek, pusztítóeszközök minden oldalon, de a legnagyobb árat az ártatlanok fizetik, ha valami nem sikerül igazán jól. Nagy pofon ez az irániaknak is, mert én egészen biztos vagyok benne, ezt senki nem akarta, és ők is szégyellik magukat miatta. És talán el is gondolkodnak rajta, tulajdonképpen mit is lehet elérni ezzel az állandó ellenségeskedéssel és izmozással.

Sőt, szerintem az amerikaiak is megdöbbentek, mert egy ilyen tragédia megráz mindenkit, mindenhol. Nagyon jó lenne, ha legalább egy olyan nemzetközi konszenzus alakulna ki, ami előbb a tárgyalást erőltetné, és csak végső esetként jöhetne szóba a harc- ha egyáltalán... Hiszek benne, hogy most azért sokat töprengenek a szemben álló felek, és ennek pozitív eredménye lesz.

Tovább

Greta és a liberálisok

Az esztelen osztogatás újabb tipikus esete: miért nem oltja el egymaga Greta Thunberg az ausztrál erdőtüzeket? 

A Tűzfalcsoport által feldobott kép azt sugallja, hogy Greta meg a hozzá hasonlók (vagyis inkább a mögötte álló "tudjukkik") számára a brazil erdőtűz a téma, mert Bolsonaro brazil elnök konzervatív, bezzeg a liberális Scott Morrison "erdőtüze" már nem érdemel szót.

Igazán rémisztő leleplezés, hiszen világosan rámutat, van jobboldali meg baloldali erdőtűz, ha konzervatív vezetésű országban történik, akkor meg kell dönteni a kormányt mert minden az ő hibája, ha liberálisok vannak uralmon, akkor bezzeg még a természeti katasztrófákat is szeretjük.

A probléma pusztán csak ott van, hogy Scott Morrison, noha valóban a Liberal Party élén áll, igen messze áll attól a balliberális képtől, ami a jobbos megmondók fejében él. Nézzük, mit is írnak róla:

"Az előzetes várakozásokkal szemben a Scott Morrison vezette kormányzó konzervatív pártszövetség nyerte meg Ausztráliában a szombati parlamenti választásokat" (Demokrata)

"Elegendő mandátumot szerzett az ausztrál parlamentben a Scott Morrison vezette kormányzó konzervatív pártszövetség" (Origo)

"Ausztrália harmincadik miniszterelnöke bár a Liberális Párt vezetője, mégis a konzervatívok nagy részét is maga mögé tudná sorakoztatni. Kezdjük azzal, hogy Morrison hívő keresztény, rendszeresen jár az ausztrál pünkösdi egyház istentiszteletére Sydney-ben. Morrisonról tehát kijelenthető, hogy szociálisan konzervatív értékrendet vall" (888)

Ausztráliában ugyanis a Munkáspárt a baloldali, nem Morrisonék, akit a jobboldali megmondók bevándorlásellenessége miatt kifejezetten Orbán elvbarátjának tartanak. És innentől kezdve az a mém, ami azt sugallja, hogy Thunberg a hozzá hasonszőrűeket nem támadja, simán ostobaság, és az az ember is az ostobaságát igazolja, aki megosztja. (Hacsak nem az van, hogy Thunberg pont olyan félművelt, mint a mém kiagyalói és osztói, és csak a párt nevével van tisztában, a párt irányvonalával és Morrison elképzeléseivel viszont nem.) 

Az persze már mellékszál, hogy Greta Thunberg se nem csodatévő, se nem szent, hanem csak egy ember azok közül, akik felemelik a szavukat a környezetvédelem érdekében, így aztán nem fogja megfékezni az erdőtüzeket pusztán a mentális erejével. Célponttá vált, akármilyen okból, de ha őt támadják, nyugodtan lehetne támadni például a némileg idősebb David Attenborough-t is, mert ő is közös fellépést sürget a bolygó megmentése érdekében. Biztos ő is balliberális...

Sokan, sokszor mondják, hogy az agyatlan megosztogatás miatt lett a Facebook a hülyeségek, félrevezető információk, hazugságok terjesztésének a tökéletes terepe. Csakhogy a megosztók tájékozatlansága nem a Facebook hibája: te nyomod meg azt a gombot, utána sem nézve annak, mi az, amit a világba kürtölnek. Ha a felelőst keressük az ostobaság-cunamiért, először nézzünk a tükörbe...

Tovább