Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hirdetés

Személyes közügyek

blogavatar

Nem tudok nem tudomást venni arról, ami körülvesz.

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Törvényexpressz

Az új megszorításokkal az a legnagyobb gond, ahogy születnek: a semmiből, kapkodva, pillanatok alatt.

Két komoly megszorító intézkedés borzolja a kedélyeket az utóbbi néhány napban: a KATA mint adómen olyan mértékű átírása, ami gyakorlatilag a megszüntetését jelenti, illetve a rezsicsökkentés részletes megszüntetése- magyarul rezsiemelés.

Abba kár is belemenni, hogy sokan mondták a választások előtt, az ország gyenge gazdasági helyzete, a romló külső körülmények plusz az esztelen választás előtti osztogatás nem hozhat mást, csak megszorításokat. Örüljön az, akinek igaza lett? Aligha van aki felhőtlenül boldog! Elnyerte mindenki az ostobaság következményeit, akár kormányzati szereplő, akár választó.

Azaz álljunk meg egy pillanatra, mert természetesen a kormányzatban ülőket nem kell annyira sajnálni, egyből csinos fizetésemeléssel indult az új ciklus a számukra. Ami jár az jár a kimagaslóan eredményes munkáért! Természetesen az eredményességet nem a gazdaság helyzetében mérik, hanem a parlamenti helyek számában, és ebben a tekintetben túl is teljesítettek. A másik pedig kit érdekel?...

Hát, maximum csak minket. A kisember néz, hogy a mindenfélét magyarázó érdekképviselő, Parragh hogy harcolt a sokak számára jó lehetőséget nyújtó KATA ellen. Akinek így védik az érdekeit, annak ellenség már nem is kell, mondhatnánk. Az nyilvánvaló hazugság, hogy iszonyú mennyiségű katás vállalkozó csak az alkalmazotti jogviszony helyett választotta. A félállásúaknak például már volt főállása, amellett nehéz. De rajtuk kívül is rengeteg olyan katázó volt, akik nyilvánvalóan nem egy nagy cégnek dolgoztak: fodrászok, idegenvezetők, ügyvédek, stb. 

A csúsztatásokkal egyszerűen csak azt leplezik, hogy kell a pénz, kell az adóbevétel. Persze, ilyet ez a kormány soha nem mond ki, de ettől még tény. A csalókat utol lehetett volna érni, de senki nem kapkodott ezért a lehetőségért. Inkább jött a beszántás, egyetlen nap alatt(!), alig másfél hónapot adva nyár közepén az átállásra, mindennek az újragondolására. Agyrém, értelmezhetetlen, elfogadhatatlan. Társadalmi egyeztetés? Ugyan már.

Ha pedig igaz is lenne, hogy itt mindenki adócsaló: erre idén májusban jöttek rá az egy évtizede létező adóformánál? Ha tudták mondjuk évek óta -és erre utal, milyen gyorsan és drasztikusan írták át a szabályokat- akkor nem módosított még idejében, az rengeteg pénzt hagyott veszni a költségvetésnek, azaz bűncselekményt követett el? De itt csak az a bűn, ha pár szavazattal kevesebb érkezik, tehát ezt a szigorítást is meg kellett hagyni a választások utánra- akkor viszont napok alatt lezavarták.

Azt pedig még a választás után közvetlenül is leszögezte a miniszterelnök, hogy megszorítás nem lesz, azaz a rezsicsökkentés érinthetetlen. Hány hónap telt el? Kettő, három, és itt vagyunk? Itt is a bizonytalanság biztos csak. Tudjuk, hogy valakiknek valamilyen árak valamilyen irdatlan mértékben emelkedni fognak- szűk két hét múlva! De hogy pontosan hol lesznek meghúzva a határok, milyen könnyítések lesznek, mennyi is lesz az annyi, hogy felkészüljünk, takarékoskodjunk... 

A választások óta eltelt nagyjából negyedév, és ha hozzávesszük az elértéktelenedő forintot, az egekbe szálló kamatokat, elég borús összképet kapunk. Nem háborús infláció van itt, hanem békeidős hülyeség, ami mindent feláldoz a hatalom oltárás, a hatalom megszerzéséért, majd utána kamatostul kéri vissza. És ez sokaknak fájni fog, ráadásul sokkszerűen. Szeptember-oktbóertől mondjuk egy vidéken, nem túl energiatakarékos házban élő egykori katás vállalkozó vakargathatja majd a fejét. És ha egyszer vége lesz a kamatstopnak, törlesztési moratóriumnak, sokak számára az a világ vége is lesz.

Pár hét, és itt tartunk. És ismétlem, ezt látni nem öröm, mert -ki hinné- engem is érint az, ahogy összeomlik Magyarország gazdaságilag. Persze csak úgy, mert a kormány stabilan áll a helyén, a bionikus szavazógépek működnek, a propaganda is dübörög. Minden a legnagyobb rendben, addig, amíg oda tartozol. A többiek meg? Hát ők csak négy évente számítanak.

Tovább

Forint a csúszdán

Kiugróan nagyot gyengült a forint, és ezt mind meg fogjuk érezni.

Különös, érdekes tény, hogy a magyar sajtó egyik (és talán nem is a kisebbik) felén egyáltalán nem jelenik meg hír a forint árfolyamáról. Én ezt most pótolom: tegnap az euró árfolyama 416, a dollár árfolyama 406 forintig süllyedt. Ha van is átmeneti korrekció, már a 380-as euró is ködbe vesző álomnak tűnik.

Elképesztő mélyrepülésben van a forint, és egyáltalán nem látni, hol lesz ennek a vége. Elemzők év végére a 450 forintos sávot sem tartották elképzelhetetlennek, de ahogy most állunk, meglehet ez az árfolyam már augusztusban is. 

Lássuk a tényeket! Az euróhoz képest egyetlen év alatt nagyjából 17 százalékot romlott a forint, a dollárhoz képest 37(!!!) százalékot. Mondhatnánk, ezek nagy és erős devizák, háborús helyzetben nyilván azokhoz fordulnak a befektetők. 

De akkor ki ad magyarázatot arra, hogy egy év alatt a cseh korona 20, a horvát kuna 15, a thai baht(!) 21 százalékkal lett erősebb, mint a forint? Még a legendásan "erős" argentin pesóval szemben is sikerült bukni egy év alatt 1-2 százalékot.

Szokták azt mondani, magyarok vagyunk, magyar forintban kapjuk a fizetésünket, magyar forintban vásárolunk, minket nem érint. Ez így igaz, amíg magyar forintban elszámolt, hazai gyártású autót, mobiltelefont, számítógépet, műszaki eszközt, építőanyagot veszünk. És természetesen amíg magyar termelésű narancsot választunk a vacak külföldi helyett.

Szóval baromira megérezzük. Pörgeti az inflációt, ami ugyan növeli a költségvetés ÁFA-bevételeit (nehogy azt higgyük, véletlen az, hogy a kormány ehhez semmiképpen sem akar hozzányúlni), viszont van ára is. Például a rezsicsökkentett gázon, energián még nagyobb a veszteség. Már nem lesz elég a különadó. Fegyverkezési különadó? Hahó, euróban kell azért is fizetni. Egy hónap alatt szépen felment az ára annak is, úgy, hogy tulajdonképpen nem csináltunk semmit.

Természetesen a devizában számolt államadósság után is emelkedni fognak "kicsit" a kamatterhek. S az alapkamatot is emelni kell- drágább lesz a költségvetés finanszírozása. Ja, meg a hitelfelvétel.

A termelő vállalatok költségvetése immáron tervezhetetlenné vált. Nem tudsz hat hónapra előre árajánlatot adni úgy, hogy a költségeid egyik hónapról a másikra 10 százalékkal nőnek. Vagyis tudsz: brutális túlárazással, hátha bele fog férni a pénzromlás. Találd ki, ki jár rosszul a végén!...

Az embereknek megint kedve támad kimenni dolgozni. 15-20 százalékkal többet keresnek úgy, hogy egy fillérrel nem emelik a kinti fizetésüket. Magyarul megint indul egy elvándorlás- jogosan, indokoltan. Te is tudod, én is tudom, hány ismerősöm gyereke tervez külföldi tanulást, karriert. Meglep?

És ott van a legkézenfekvőbb példa: egy külföldi nyaralás csak úgy, kapásból 15-20 százalékkal lett drágább akkor is, ha változatlan kinti árakkal számolunk. Ha volt egy kis áremelés... Tényleg luxus lesz az Adria is, dollár elszámolású országokról pedig ne is beszéljünk.

Szóval ez mocskosul fájni fog mindenkinek. És azért hallgat róla a kormány, meg a kezükben levő sajtó, mert ez a lejtmenet nem függetleníthető a gazdaságpolitikától. Olyan nincs, hogy minden, ami jó eredmény, a mi érdemünk, minden, ami rossznak látszik, független tőlünk. 

Nem az. Valakik ide lavírozták ezt az országot, hogy a valutánk elértéktelenedik- és vele együtt a fizetésünk, a vagyonunk is. Ott tartunk, hogy az emberek nem akarnak forintban pénzt tartani, eurót váltanának, most már amennyiért tudnak, ahogy tudnak. Sejthető, hogy ez mit fog tenni a forint árfolyamával...

Nem tudom, hol lesz a csúszda vége, de egyre gyorsulunk, és ha kemény a talaj, fájni fog a leérkezés. Mindenkinek.

Tovább