Remélem nem nagyon hiszi el senki, hogy Elon Musk milliószámra viszi a telepeseket a vörös bolygóra.

Bombasztikus bejelentést tett a Tesla és a SpaceX főnöke: az elsősorban elektromos autóiról híres cég feje kísérletezik az űrhajózással is, és ennek kapcsán már azt is beharangozta Musk, hogy a Mars meghódítása nagyon is lehetséges, hamarosan sok-sok ember juthat el oda.

Ezekkel a nagy sztorikkal be lehet kerülni a lapokba a világ minden sarkán, csak épp ha mögé nézünk a nagy bejelentéseknek, akkor azért az ígéreten kívül kevés a konkrétum. Pár jól-rosszul sikerült rakétafellövés nagyon messze van attól, hogy biztonságban egy egész kolóniát telepíthessünk egy másik bolygóra. Rakétákat már a náci Németországban is indítottak, de ettől még a Holdra költöző Hitler legendája csak rémfilmekbe való mese. Iszonyú erőfeszítéssel pár ember végül tényleg eljutott a Holdra, ám azóta se került sor hasonlóra. És az, hogy elmentek oda, még nagyon nem jelentette azt, hogy állandóan oda is települt volna bárki.

A Mars-utazás természetesen mindenki fantáziáját megmozgatja. Én is szeretem a sci-fit, naná, hogy az űrutazás kérdése is izgat. Pech, hogy mérnökemberként azért nem nyalok be minden nagy dumát, amit valaki szép prezentációk kíséretében tol az ámuló újságírók előtt.

Azt hiszem, hogy ha valóban komolyan gondoljuk egy ilyen terv megvalósítását, akkor nem a témát csak ugató szenzációhajhász firkászokat kellene beavatni. Vannak azért az űrkutatásnak, rakétaépítésnek olyan szakértői, akik sokkal kompetensebbek lennének ebben. Gyanítom, az ő aggályaik halkabb lesz majd, és kevesebb lapban jelenik meg.

Ha úgysem lehet megvalósítani, akkor minek turnézzák vele körbe a lapokat, merülhet fel a kérdés? A válasz: a pénz. Természetesen a Tesla sokkal inkább divatos, mint amennyira nyereséges cég. Kell a felhajtás, mert manapság a befektetők jelentős része a trendi dolgokra ugrik, nem az értelmesre. Meglehet, ha feltalál valaki egy új, hatékony téglagyártási technológiát, több bevételre tehet szert az eladásaiból, mint a menő új technológiák, appok fejlesztői, és ezért neki nincs is szüksége ingyenpénzre. Az ún. startup világban viszont kell a külső tőke, hiszen az esetek többségében a nagy ötletről kiderül, hogy lufi- addig viszont mások pénzéből jó kis fizetést szakíthat magának az ötletgazda. 

A Theranos nevű biotechnológiai cég bukása is nagyszerű példa: a fiatal, egyetemet otthagyó csaj, aki egyszerre tüntette fel magát kutatási és üzleti géniusznak, körbe tudta turnézni minden menő üzleti lapot a nagy kamuval. Dollármilliárdokra értékelték a cégét- ma pedig egy kanyi vasat se ér az egész. És a papíron a piacot tökéletesen ismerő dörzsölt újságírók mind bevették a sztorit, és velük együtt sok-sok befektető is, akik gyorsan beszálltak pár millió dollárral, nehogy lemaradjanak a nagy üzletről.

Elon Musk célja sem más: nagyot ígérni, feltűnést kelteni, pénzt gyűjteni. Mondjuk ő okosabb, mert olyan középtávoli célt ígér, ami túl messze van ahhoz, hogy 1-2 hónap alatt megbukjon vele. A sajtó és a nagyközönség is lelkesedhet az álomról- miközben ha logikusan gondolkodunk, legalább egy, egyetlenegy embert juttasson el a Marsra a Tesla, és akkor beszélhetünk a milliókról. 

Persze minek bántsam: az egész világ így működik, rengetegen élnek ezzel a trükkel. Nem csak az üzleti életben, a politikában is. Aki elég ravasz, olyat ígér, amit nem lehet számon kérni tőle egy év múlva. Például 5 éven belül demokratizáljuk Afganisztánt. A fejlődés arra utal, hogy a hazai életszínvonal majd utol fogja érni az osztrákot. Ha kilépünk az EU-ból, tíz év alatt újból naggyá tesszük az országot. Addig pedig meg lehet élni az ígéreteknek köszönhetően, hiszen az ember választást nyer, pénzt keres tisztességes vagy esetleg illegális úton. Miért lenne rosszabb a Tesla, amiért ezzel az ócska átveréssel éri el a céljait? A mi hibánk, ha bevesszük ezt is, meg a többi átlátszó dumát is.

Persze lehet, hogy pont ilyen idealista, naiv tömegekre van szükség a Mars meghódításához. Szerintem már meg is lehet váltani a jegyet az űrhajókra szép pénz ellenében- csak éppen türelmesnek kell lenni, mert egy darabig még aligha kerül sor a nagy utazásra. De ha a pénz befolyik Muskhoz, biztos vagyok benne, a fő célt már elérte. A Mars-utazás csak másodlagos...