Az esztelen osztogatás újabb tipikus esete: miért nem oltja el egymaga Greta Thunberg az ausztrál erdőtüzeket? 

A Tűzfalcsoport által feldobott kép azt sugallja, hogy Greta meg a hozzá hasonlók (vagyis inkább a mögötte álló "tudjukkik") számára a brazil erdőtűz a téma, mert Bolsonaro brazil elnök konzervatív, bezzeg a liberális Scott Morrison "erdőtüze" már nem érdemel szót.

Igazán rémisztő leleplezés, hiszen világosan rámutat, van jobboldali meg baloldali erdőtűz, ha konzervatív vezetésű országban történik, akkor meg kell dönteni a kormányt mert minden az ő hibája, ha liberálisok vannak uralmon, akkor bezzeg még a természeti katasztrófákat is szeretjük.

A probléma pusztán csak ott van, hogy Scott Morrison, noha valóban a Liberal Party élén áll, igen messze áll attól a balliberális képtől, ami a jobbos megmondók fejében él. Nézzük, mit is írnak róla:

"Az előzetes várakozásokkal szemben a Scott Morrison vezette kormányzó konzervatív pártszövetség nyerte meg Ausztráliában a szombati parlamenti választásokat" (Demokrata)

"Elegendő mandátumot szerzett az ausztrál parlamentben a Scott Morrison vezette kormányzó konzervatív pártszövetség" (Origo)

"Ausztrália harmincadik miniszterelnöke bár a Liberális Párt vezetője, mégis a konzervatívok nagy részét is maga mögé tudná sorakoztatni. Kezdjük azzal, hogy Morrison hívő keresztény, rendszeresen jár az ausztrál pünkösdi egyház istentiszteletére Sydney-ben. Morrisonról tehát kijelenthető, hogy szociálisan konzervatív értékrendet vall" (888)

Ausztráliában ugyanis a Munkáspárt a baloldali, nem Morrisonék, akit a jobboldali megmondók bevándorlásellenessége miatt kifejezetten Orbán elvbarátjának tartanak. És innentől kezdve az a mém, ami azt sugallja, hogy Thunberg a hozzá hasonszőrűeket nem támadja, simán ostobaság, és az az ember is az ostobaságát igazolja, aki megosztja. (Hacsak nem az van, hogy Thunberg pont olyan félművelt, mint a mém kiagyalói és osztói, és csak a párt nevével van tisztában, a párt irányvonalával és Morrison elképzeléseivel viszont nem.) 

Az persze már mellékszál, hogy Greta Thunberg se nem csodatévő, se nem szent, hanem csak egy ember azok közül, akik felemelik a szavukat a környezetvédelem érdekében, így aztán nem fogja megfékezni az erdőtüzeket pusztán a mentális erejével. Célponttá vált, akármilyen okból, de ha őt támadják, nyugodtan lehetne támadni például a némileg idősebb David Attenborough-t is, mert ő is közös fellépést sürget a bolygó megmentése érdekében. Biztos ő is balliberális...

Sokan, sokszor mondják, hogy az agyatlan megosztogatás miatt lett a Facebook a hülyeségek, félrevezető információk, hazugságok terjesztésének a tökéletes terepe. Csakhogy a megosztók tájékozatlansága nem a Facebook hibája: te nyomod meg azt a gombot, utána sem nézve annak, mi az, amit a világba kürtölnek. Ha a felelőst keressük az ostobaság-cunamiért, először nézzünk a tükörbe...