Minden történetnek több oldala van, s ez igaz a hamburgi késes terrortámadásra is.

Megint egy aljas akcióról beszéltek napokon át, egy kiutasított menedékkérő kezdett el szurkálni a német nagyvárosban, egy ember életét is vesztette. Az egészben az az elképesztő, hogy hivatalosan már kiutasították, és ehhez képest egy menedékszálláson lakhatott és készülhetett a bosszúra- ami teljesen ártatlan emberek ellen irányult.

Azt gondolom, igen fontos lenne végre rendezni ennek a menekültügynek a jogi oldalát. Hogy ki jöhet be Európába, hogy milyen feltételekkel kaphat menedékjogot, hogy a kiutasításnak miként lehet érvényt szerezni. Konkrétan röhej, hogy valaki, azt állítva, hogy nincsenek papírjai, kvázi érintethetlenné válik, élheti világát Németországban, akkor is ha kiutasítják.

És hány ilyen ember lehet! Szégyen, de sajnos Magyarország is hibás ebben, mind emlékezhetünk, amikor mindenféle vizsgálat, ellenőrzés nélkül engedtünk át rengeteg embert az egész országon, hogy menjenek csak a németekhez. A minden ellen megvédő kerítés csak jóval később épült, s a kellemetlen az, hogy ettől még jönnek migránsok, csak más utakon. Nincs hermetikus lezárás, ez van.

De Európának csak meg kellene oldani az ellenőrzés kérdését, s a jogi kérdéseket is tisztázni kell mielőbb. Azért vannak lépések: amikor az Európai Emberi Jogi Bíróság is támogatja azt a német döntést, hogy kihajítsák a terroristagyanús személyeket, akkor látszik, erősen változik a felfogás. Azt nem tudom éppen, ki áll ezek mögött az iszlamisták mögött, ki támogatja a jogi harcukat, de tulajdonképpen jót tesznek vele, mert így a legfelsőbb szinten mondhatják ki, hogy a bajkeverőket el lehet zavarni.

Remélem, ez a szemlélet lesz uralkodó, nem az lesz a fő célkitűzés, hogy terroristák lelkét ápoljuk, hanem az, hogy az aljas gonosztevők megkapják a méltó büntetéseket. Nem csak az arabok: a norvég tömeggyilkos, meg a komfortos magánlakosztálya jut eszembe, s még volt képe perelni. Mutassuk meg ezeknek az embereknek, hogy ha elkapják őket, nem számíthatnak sok jóra. Dolgozzanak meg a börtönben a kenyerükért is, és ha nem hajlandóak rá, akkor szépen bedugni őket valami koszos lyukba. Nem túl vonzó a terrorizmus, ha az ember 40-50 évnyi nyomorúsággal néz utána szembe. Legalábbis remélem, ennek is van visszatartó ereje.

De térjünk vissza Hamburgba! Mint azt a nyilvánosságra hozott felvételeken láthattuk, az utca emberei vették fel a harcot a terroristával. Székekkel, utcakövekkel estek neki, terítették le, s ezzel talán többeket meg is mentettek. Gusztustalannak tartom, hogy nem esett róla szó pár újságban, kik is voltak ők: tunéziai, török, egyiptomi is volt közöttük. Németországban Barmbek hőseiként emlegették őket, s egyikük elmondta, talán tudták bizonyítani, hogy nem minden muszlim terrorista.

Jó lenne, ha a jog például azokat is védené, akik ilyen helyzetben nem esnek pánikba, hanem cselekednek. Bátran, önfeláldozóan. S hogy ne legyenek olyan "jogvédők", akik ilyen helyzetben a sérüléseket szenvedett terroristát képviselik. (Bár tőlem lehetnek is, csak a bíróságnak legyen annyi esze, hogy jól dönt.) Legyen jogunk arra, hogy megvédjük magunkat az ilyenektől. S ne az legyen a kérdés, megtehettem-e, hogy rátámadtam és leterítettem, hanem az, hogy miért nem segített mindenki aki arra jár?

Az az igazság, hogy bár volt mostanában több támadás Európában, a kontinens mégsem paranoiás. Tudom, ha valaki csak a megfelelő újságokat olvassa, akkor azt hiheti, a gazdag nyugati országokban mindenki vaskerítése mögé bújva retteg a terrorizmustól és a migránsoktól. Azt javaslom, ha valaki ilyesmiben hisz, nyugodtan tegyen egy látogatást nyugatabbra és lepődjön meg. A sors úgy hozta, hogy mögöttem van mostanában pár ilyen út, és az egésznek nyoma sem volt.

Természetesen nyilván vannak rázós helyek sokfelé. Visszakérdezhetek: Pesten nincs? Bármelyik utcában végigmehet egy magányos nő éjfél után? Ugyan, ne vicceljünk már. Nálunk nem volt pokolgépes támadás, amivel két rendőrt sebesítettek meg súlyosan? Nem álomvilág az sem, ami mondjuk Franciaországban vagy Németországban van, de azt állítani, hogy ott elbukott a civilizáció, konkrétan súlyos hazugság. Mint ahogy az is a füllentés kategóriája, ha nem mondjuk el, azok a felháborodott németek, akik a muszlim terroristára támadtak, maguk is muszlimok. Mert ez is a történet része. Egyikük azt mondta: "Nem vagyok hős, csak tettem a kötelességem." S el is gondolkodhatunk ezen...