Olyan kis aranyosak a szakértők akik arról beszélnek, a "minőségi", sokat költő turistákat kellene Budapestre vonzani.

Az a remek a mai világban, hogy mindenhez szakértőre van szükség. Például van körülbelül pár tucatnyi idegenforgalmi ügynökség, hivatal, központ és hasonlók, aminek az élén mind-mind szakértők állnak, és persze beosztottjaik is szakértik a turizmust. És vannak a témához szakértő egyetemi oktatót, idegenforgalmi közgazdászok, újságírók. Lehet statisztikákat készíteni és elemezni- én megírom, te értelmezed, aztán meg majd fordítva. A lényeg, hogy mindenkinek jusson fontosnak tűnő feladat, ami távolról, hunyorogva nézve komoly munkavégzésnek látszik.

Miközben veregetik a vállukat az idegenforgalmi szakmában dolgozók, milyen parádés számokat produkál Budapest, arról kevesen beszélnek, hogy egyszerűen csak szerencsés trend felfelé ívelő szakaszában vagyunk. Emlékszünk a kesergésre, mi lesz velünk a Malév nélkül? Nos, az ezek helyére benyomuló fapadosoknak köszönhetően soha nem látott emelkedés következett be a beutazásban. És nyugodtan mondhatjuk, akkortájt ezt nem minden szakértő látta előre.

Világtrend, hogy az elérhető áruvá lett utazás tömegeket mozgat meg. De hogy ezek milyen tömegek, azt mind sejtjük, mert jellemzően mi is közéjük tartozunk: olcsón vadásszuk a repjegyet, olcsó szállást keresünk, visszafogjuk a költségeinket, mert úgy érezzük, nem a pénzért megvehető élményektől lesz örök emlék az utazás.

Bevallom, nem esik jól, amikor egy idegenforgalmi szakember minőségi turizmust emleget, meg jobban költő utazók tömegeit vizionálja. Hahó, tessék már ránézni a Facebookra, melyik csoportok futnak jobban: a luxusutazás exluzív szolgáltatásokkal vagy a járd körbe a világot fillérekből téma körül csoportosulók?

Igen, arra vágyunk, hogy pár ezer forintért repüljünk Európán belül és nem kell a drága szállás- nem feltétlenül spórolásból, hanem egyszerűen azért, mert nem a hotelben akarok ülni, hanem jövök és megyek, megnézek mindent ami érdekes. Szóval én pontosan ugyanolyan minőségi turista vagyok, mert érdekelnek adott hely látványosságai, múzeumai, éttermei. Vagy a street food. Miközben egyszer verjük magunkat, mert fejlődik a jó és elérhető árú étkeztetés, szidjuk azt, aki nem csillagos éttermekben költi a kis pénzét? 

Üzenem a szakértőknek, hogy egy bristoli, bostoni vagy hongkongi fiatal nem a magyar idegenforgalmi hivatalok által vizionált minőségi konferencia- és koncertturizmus okán kel útra jó messziről, hogy Budapesten töltsön pár napot. Azért jön, mert talál egy olcsó repjegyet és akkor már miért ne. A feladat az, hogy itt jól érezze magát, jöjjön máskor is, hozza a barátait.

Ha a trend az, hogy olcsón akarnak élményt szerezni, akkor legyenek elérhető árú, mégis izgalmas látványosságok a városban. Ami pedig nem a belváros szívében van, azt érhessék el tömegközlekedéssel. Erősíteni kell a turistáknak szánt infrastruktúrát, oda kell figyelni rá hogy ne legyenek csaló taxisok, bunkó ellenőrök, túlszámlázó éttermek. Ezek ugyanis nem csak a kispénzű, de a "minőségi" turistákat is végtelenül fel tudják bosszantani. Nálunk ehhez képest sikerült a világszerte trendi Ubert kiszorítani, miközben mindenki retteg a lehúzós sárga taxiktól. Nem az Uber mellett kampányolok, épp arról beszélek, tragikus, hogy az a cég lett a tisztességes utaztatás szinonimája, miközben a taxisok megítélése a béka feneke alatt van. Nem igaz, hogy ilyen dolgokkal nem lehet mit csinálni.

Szóval szervezhetnek ide bármilyen csúcskultúr programot, amíg ilyen alapvető szolgáltatásokkal is bajban vagyunk, ugyan ne várjuk a csodát. Pech, hogy egy sztárzenész egy évben egy este lép fel, míg hiéna taxisok minden nap, minden órában lesnek a minőségi, pénzzel tömött bukszájú utazókra. Miért nincs normális közlekedés a reptérről a városba, teszem fel a kérdést? Biztosan konferenciaturizmusról kell álmodozni, miközben ilyen ügyekben nem sikerült előrelépni 20 éve? 

Úgy látszik, ehhez nem kell szakértelem. Nem lehet hozzá új statisztikákat gyártani, azokat elemezni, hiszen mindenki pontosan tisztában van vele az egyszeri fapados utazótól a miniszterig, hogy a szituáció gáz. Na, ha ezt nem tudjuk megoldani, inkább vázoljunk fel nagyívű kulturális koncepciókat, elvtársak! Álmodozni olcsó, könnyű, be lehet vele kerülni a sajtóba. Az meg kit zavar, hogy odalentről, a "nem minőségi" turisták szintjéről mindebből semmi nem látszik... Persze aki fenn ücsörög, azt nem érdekli, hiszen nem az számít, hogy a tömegek lássák munkavégzésnek a látszattevékenységet, a lényeg az, hogy odafentről tűnjön annak.