Elmélkedés a távozó nagykövet nyilatkozata miatti súlytalan balhé ürügyén.

Olvastam a jó kis cicaharcos visszavágásokat amiatt, hogy a  leköszönő holland nagykövet miket mondott kis hazánkról egy interjúban. Azt gondolom, nem terroristázott le minket, én legalábbis nem magamra vettem, amit a kormányzat ellenségkép-gyártásáról mondott. De ezen majd elvitatkozik az, aki akar.

Mókásra akkor fordult az egész, amikor elindult a beszológatás Hollandia irányába, hogy nekik milyen rossz, és mennyire csúsznak lefelé a lejtőn. Nem akarok megbántani senkit, de jó, ha tisztában vagyunk vele Magyarországon, hogy nekik azért nincs miért irigyelni minket. A mi sikerországunk gazdasági növekedése hasonló volt mint Hollandiáé, a munkanélküliségi rátában sincs nagy különbség, de az egy főre jutó GDP, az életszínvonal arrafelé jóval magasabb.

És ha belemegyünk a számokba, azért azt látjuk, a hasonló GDP-növekedést úgy éri el a két ország, hogy Hollandia jóval magasabb bázisról indul, így aztán megegyező százalékos növekedés pénzben kifejezve duplaannyit jelent ha a GDP eleve kétszer annyi. Ergo megegyező növekedés ellenére is lemaradunk... 

Másrészt mi úgy növekedtünk, hogy az EU-támogatások élvezőiként a növekedés jelentős részét Brüsszeltől kapott pénz finanszírozza, míg a hollandok nettó befizetők. Ha ők nem fizetnének és mi nem kapnánk, akkor egészen más képet mutatna a magyar GDP adat- na meg a holland is.

A munkanélküliségi adatot pedig azért szerencsés úgy nézni, hogy nálunk a munkavállalók jelentős része, majdnem kétszázezer ember a nevetségesen alacsony közmunkás bérért dolgozik, értéket alig termel, és közpénzből finanszírozzuk őket, tehát csak átcímkézzük a segélyt. Emellett több százezren külföldön találtak munkát, így hivatalosan nem munkanélküliek, de ha mind hazajönnének, akkor felugrana vagy 10 százalékra a munkanélküliség. Ehhez képest Hollandiában (vagy Németországban) úgy alacsony ez a szám, hogy még kelet-európai munkavállalókat is felszívnak.

Aztán ott van a biztonság kérdése. Naná, nekünk itt minden szuper, bezzeg ott rettegnek az emberek! Hát, ezt csak az veszi be, aki mostanában nem járt Nyugat-Európában. Van készültség mindenfelé? Igen. Vannak problémák, zűrös negyedek, nehezen kezelhető csoportok? Naná. De az élet pezseg, megtartják a rendezvényeket, és így tovább.

Mi itt harsogjuk, milyen szuperbiztonságos ez az ország, és elfelejtkezünk róla, mennyi időn át tudtak gyilkolni a romákra vadászók, mennyi időn át nem sikerült kideríteni a robbantásos leszámolások elkövetőinek kilétét, és a hétköznapokban olyasmi is megesik, hogy egy vidéki közúti baleset után agyonverik fényes nappal a sofőrt. Aki szerint itt mindenhol jobb, annak javaslok egy romantikus sétát Ózdon.

A marha nagy biztonságot úgy sikerül elérni, hogy átminősítettek sok bűncselekményt szabálysértéssé, és azok már nem rontják a statisztikát. A vidéki falvakban pedig hiába mennek az emberek a bajaikkal a rendőrhöz, elzavarják őket, hogy nem állíthatnak fegyvereseket minden tyúktolvaj mellé. És ekkor vezetik bele a kerítésbe az áramot... Ez (is) a magyar realitás.

És ha már bűncselekményekről beszélünk, ott a korrupció. A magyar külügyminiszter szerint ilyen nincs, hiszen az ország gazdasága sikeres. Na akkor én most elmagyarázom, hogy is megy ez. 

A korrupcióval nem az a baj, hogy nem mozognak a pénzek, és a csókos vállalkozók ne vallanák be a bevételüket. Dehogynem, onnan lehet tudni, hogyan gazdagodik a felcsúti zseni és a többi "sikerember". Ez belekerül a GDP-be, ami szépen növekszik, gyarapodik az ország, minden remek. 

De csak látszólag van ez rendben. A korrupció ott van, hogy EU-pénzből értelmetlen beruházás valósul meg, 20 centis kilátó mondjuk. A GDP nő, az eredmény mégis nulla. (Jó lenne végigjárni a 10 éve kiosztott pénzekből épített dolgokat, hogy állnak most, mit lett belőlük miután kifutott a pályázat...) Vagy egyszerűen csak annyi történik, hogy ugyanannyi pénzből nem 50 kilométer út újul meg, hanem 30. Ha csak a pénzmozgást nézzük, elköltöttük a támogatást, adóztak utána, de álljon elém, aki szerint ez ennek ellenére így van rendjén. 

Növeli a GDP-t az is, hogy stadionokat építünk milliárdokért, ugyanilyen logika alapján. És mennyit nyer vele az ország? És mennyire vehető komolyan a felelős gazdálkodás, amikor minden egyes sportlétesítmény ára jelentősen megnő, mire a beruházás a végére ér? És ezeket a plusz pénzeket mind ki is fizetik, és senki nem kérdi, ki kalkulált az elején, ha ennyire elszámolta magát? 

A csodás átlagfizetésekbe pedig beleszámít az a rengeteg állami szférában foglalkoztatott menedzser, a raklapnyi állami vezető, államtitkár, egyebek. Mert a szaktudást meg kell fizetni! És ezért nem szabad piszkálni a sikervállalkozók vagyonát se, hát ők ennyire ügyesek és tehetségesek!

Tessék mondani, mikor érjük meg, hogy nagynevű holland cégek csapnak majd le a nálunk állami szférában milliókat kereső géniuszokra? És mikor érjük meg, hogy a nálunk közbeszerzéseken taroló, tehát nyilván olcsón és jól dolgozó vállalkozók Hollandiában is zsebre teszik a piacot? Ja, tudom, ők nem is vágynak oda.

Szóval tőlem aztán az sértődik meg a holland diplomata szavain, aki akar. Nekem nagyon fáj, amikor bizonyos pontokon erősen igaza van. És nagyon szeretném, ha a biztonságos, sikeres Magyarország egyetlen csapásra annyira legyen "rossz" helyzetben, mint Hollandia van...