Kirekesztőnek bélyegezték a német Afd párt plakátkampányát.

A németországi választások nagy esélyese a CDU, azaz több mint valószínű, hogy Angela Merkel marad a kancellár. Ez részben azért elárul valamit arról, hogy az általa követett politika, a menekültek befogadásával együtt, egyáltalán nem olyan elutasított, mint azt mifelénk szeretnék elhitetni.

Persze mennyi olyan dolog van még, amiről meggyőznének minket a hivatásos riogatók! Ha rájuk hallgatnánk, akkor Németországnak még a környékét is elkerülnénk, hiszen minden sarkon migránsbandák leselkednek az ártatlanokra- aki viszont az utóbbi egy évben eltöltött pár napot náluk, abban egészen más kép rajzolódhatott ki. (Egészen ironikus, hogy a migránstémát folyamatosan címlapon tartó origón pár napja olyan útibeszámoló jelent meg, ami lelkendezve írt Berlinről, mint az egyik legélhetőbb európai városról.) 

Szóval Németország köszöni szépen, de egyelőre jól van. Ám, ahogy a világon mindenütt, úgy náluk is vannak problémák, kihívások. Egy sokmilliós országban nyilvánvalóan vannak feszültségek ezer szempontból, és igen, választ kell arra a kérdésre is adni, mi legyen a muszlim vallásúak növekvő táborával.

Az Afd (Alternative für Deutschland) bevándorlásellenes felfogásának is komoly támogatása van, akár a harmadik legnagyobb erővé is válhat a parlamentben, és ez pedig azt mutatja, hiába van a többség Merkel mellett, sokaknak van elege abból, ahogy a német társadalom megváltozik. Az Afd kampánya, ami arról szól, hogy nem kérnek a burkából, mert nekik a bikini tetszik, és a muszlim nehezen egyeztethető össze a németek disznóhúsra alapuló gasztronómiai hagyományaival, kissé provokatív, de emiatt lefasisztázni őket enyhén szólva is túlzás.

A történet ugyanis az én olvasatomban arról szól, hogy a németek azt szeretnék, ha odahaza úgy éljék az életüket, ahogy nekik tetszik. Náluk nem hogy a bikinis fürdőzésnek, de a naturizmusnak is igen komoly hagyományai vannak, és ezen nem akarnak változtatni azért, mert pár "újnémet" vallási okokból tiltakozik ellene. Ne legyen olyan, hogy egy gyereket nem engednek úszóleckékre, mert a fürdőruha erkölcstelen, és ne azok alkalmazkodjanak mások étkezési szokásaihoz egy német étteremben, akik a kolbászhoz ragaszkodnak, hanem azok, akik egy új országra akarják a saját kultúrájukat ráerőltetni.

És ezen nem kell túlgondolni semmit. A saját otthonában, a saját közegükben mindenki olyan étkezési és öltözködései szokásokat tart, amilyeneket akar. De az ország hatályos törvényei mások. Emlékezhetünk a történetre, ahol az arcát fel nem fedő, Tunéziából érkező utast Brüsszelben visszafordították, azt mondták, így nem léphet be az országba. Odahaza lehet nyugodtan nikábot viselni, semmi akadálya. 

A vallás és az ország hatályos törvényeinek összeütközése egyébként sem európai sztori: Izraelben például az alkotmánybíróság mondta ki, hogy jogellenes az ultraortodox zsidók felmentése a katonai szolgálat alól. Az, hogy valaki tiszeletreméltó módon a Tórát tanulmányozza egész életében, nem jelenti azt, hogy kivonhatja magát azon törvények alól, amik mindenki másra vonatkoznak. Hiszen a katonaság őket is védi, Izrael állam az otthonuk, ahol minden lehetőséget megkapnak vallásuk gyakorlására.

Szóval mielőtt a bikini-burkini téma miatt egyből fasizmust kiáltunk, inkább lássuk azt, hogy itt arról van szó, a nagyon szekuláris európai társadalmakban sokan követelik azt, hogy a vallás ne lehessen törvényeket felülíró érv. Ugyanígy lenne tiltakozás, ha a katolikus egyház állna elő képtelen tervekkel, beleszólva az emberek életébe- itthon is felháborodás követte, amikor valami püspök bűnösnek nevezte a lombikprogramban résztvevőket. 

Az, hogy az Afd a muszlim-témát állítja a középpontba, természetes, hiszen Németországban elsősorban erről van vita. Meglehet, hogy a párttal sok-sok gond van, hogy úgy egyébként kirekesztők- én ezt innen megítélni nem tudom. De nekem azzal nagy bajom önmagával nincs, amíg az üzenet értelmezhető úgy, hogy a saját kultúrájukhoz ragaszkodnak, és elvárják, az alkalmazkodjon, aki velük akar élni, nem pedig fordítva.

Hogy aztán hosszú távon mi lesz ebből, azt persze még senki nem tudja. A szélsőség veszélyes, bármilyen oldali. Ám ha valaki azt mondja, hogy ma Németországban csak az Afd-féle szélsőség van jelen, és mondjuk muszlim nincs, az hazudik. Ha nem lenne, ilyen pártokkal egy szavazatot sem lehetne szerezni. Biztos vagyok benne, hogy már rövid távon is elmozdulnak a nagy pártok az Afd-féle felfogás irányába, és akkor dől majd el, hogy reagálnak erre a németek és a velük élő kisebbségiek, hogy ki ragaszkodik a bikinihez és ki a burkához, és melyiket fogják tiltani, tűrni vagy támogatni.