Személyes közügyek

blogavatar

Nem tudok nem tudomást venni arról, ami körülvesz.

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Magyarország mint termék

Megpróbálunk érvényesülni a nemzetközi turizmus versengő piacán, és most már koncepciónk is van hozzá.

Az idegenforgalom igazi kulcsszereplője lett a gazdaságnak, és nem is nehéz kitalálni miért: az a pénz csak úgy bejön a külföldiektől, tipikusan "money for nothing" buli. Ugyan tehet érte adott ország is, hogy növelje a bevételeket, de mégse ez a döntő, hanem az egyedi adottságok, amik így is, úgy is megvannak.

Vannak olyan dolgok, amiken sajnálatos módon nem lehet változtatni. Nekünk soha nem lesz tengerpartunk, Egyiptomban nem lehet síelni, Izland pedig sose lesz a strandimádók kedvence. Azzal kell gazdálkodni, ami van. A másik része pedig szintén nem befolyásolható: az egész világon divatossá vált az utazgatás, az emberek jelentős része nem megtakarít, hanem világot lát. A magyar kormánynak semmit nem kellett tennie azért,  hogy több legyen az ide látogató, jönnek az emberek egyszerűen azért, mert jöhetnek.

Emlékezzünk rá, micsoda sírás és dühöngés volt a Malév csődje után. A bűnösnek kikiáltott Wizzair aztán szép csendben a többi fapadossal együtt a Malév által szállított turista többszörösét hozta ide, mindezt úgy, hogy nem kellett nyílt vagy burkolt állami támogatással minden évben megmenteni őket a bedőléstől. Évekkel ezelőtt kormányzati szintű mantra volt, hogy kell a nemzeti légitársaság, mára senki nem akar ilyenre pénzt fecsérelni.

Egyszerűen változnak a körülmények, és a globális turizmus fellendülésének haszonélvezője Magyarország is, miközben a problémásabb országok, így például Egyiptom vagy Törökország hosszabb-rövidebb ideig komoly visszaesést könyvelhettek el. Értem én, hogy kormányzati szinten minden egyes eredménnyel saját magukat fényezik, de mindenki elhiheti, nem államtitkári invitálásra érkeznek hazánkba a romkocsmákban olcsón bulizó fiatalok.

Ha már szóba került, le kellene szögezni, hogy a jellemzően fogadó országokban nem árt, ha legalább annyira fontosak a helyi lakók, mint a turisták. És nem kell lehurrogni azokat, akik nem lelkesülnek be attól, hogy az ablakuk alatt szabadul meg egy részeg angol a 40 eurónyi piafogyasztása jelentős részétől. A kormány súlytalan munkájára jó példa, hogy miközben mi Hortobággyal és fürdőkkel jöttünk, a teljesen magánkezdeményezésre alapított kocsmák szakították a legnagyobb szeletet az új látogatókból. 

Emiatt számomra eleve kérdéses, hogy a kormányzati szinten megfogalmazott koncepciók működhetnek-e. Ha jön egy rossz időszak a világgazdaságban, megváltoznak a trendek, akkor a fejünk tetejére is állhatunk, kevesebb lesz a turista. Eleve nehéz helyzetből indulunk, hiszen a most olvasott tervek a téli balatoni látványosságokkal, a nyírségi San Diegóval és a tokaji prémium desztinációval gyönyörű lózungok, csak messze vannak a realitástól. Ilyeneket az ír le, aki sose mozdult ki a budapesti belvárosi irodájából, és terveket gyárt annyi pénzért, amiről egy szabolcsi vagy borsodi melós csak álmodhat.

A nagyon mesterséges látványosságfejlesztés talán csak Dubajban jött be, de ott olyan iszonyú pénzt költöttek rá, amit mi el sem tudunk képzelni. És persze nem is kell, hogy mi is zsákszámra öntsük a lóvét: igenis van, ami Magyarországon vonzó, érdekes és izgalmas, de nem csiricsáré látogatóközpont kell oda, hanem jó közlekedés. Tudom, innen Pestről nézve hihetetlen, de jelenleg a tokaji luxusnyaralásra készülő külföldiek Bzmot vonatokkal juthatnak el Szerencsről például Tállyára. (Alant a történelmi borvidékhez tartozó Golop vasúti megállóhelye csodálható meg. Welcome to the luxurious world of Zemplén! Pluszpontokért külön feladat: keresd meg a falut a képen!)

Nem az a baj, hogy van kormányzati szintű képviselete a turizmusnak, az a baj, hogy az ilyen szervezetek elsősorban magukra költenek. Az első és legfontosabb lépés a vezetői bérek megállapítása, és a csinos illetmények nyilván arányulnak a tervekben szereplő milliárdokhoz. Távlati, álomszerű koncepciókat vázolnak fel, de őszintén, az elmúlt 25 évben hányszor hallottuk már, hogy egész évben turistákat vonzó desztináció lesz a Balaton? Hányszor mondták el, hogy a tokaji borvidék kincsesbánya? Mennyi alkalommal vázolták, hogy az eldugott kistérségeket is bevonják az idegenforgalomba?

És mi a realitás? Ennyi idő alatt képtelenek voltunk normális, gyors közlekedési kapcsolatot kiépíteni Budapest belvárosa és a reptér között! (Az idén szolgálatba állított buszt ünneplik, de miért kellett ennyit várni erre?) Épültek a vidéki élményfürdők, amik jórésze már most is fenntarthatatlan, adósságokkal terhelt. Felhúzzuk a stadionokat és csarnokokat, mert a sporteseményeinknek nagy a vonzereje, és eközben a saját szurkolóink se töltik meg a lelátókat. Álmodozunk róla, hogy egy úszó világbajnokság mennyi turistát hoz, miközben nem nézünk szembe vele, Kazany se lett menő idegenforgalmi desztináció egy világversenytől.

Én az összes ilyen pénzszóró ügynökség helyett inkább egyszerűen csak építeném az országot. Nem lehet felülről szállodai kínálatot fejleszteni, mert annak az lesz a vége, hogy a szerencselovagok gyorsan kitúrnak egy kis támogatást, aztán három évvel később nyoma se lesz a projektnek. (Eszünkbe idézhetjük például a vadászház támogatásból maguknak házat építők esetét.) Ugyanebbe buktak bele az élményfürdők, a hotelépítők az ország sok pontján. Majd ott lesz kínálat, ahol lesz rá kereslet is, ha ez üzleti alapon működik.

Simán csak fejlesszük a körülményeket, legyen jó, olcsó, pontos vasút- és buszközlekedés, angol nyelvű támogatással. Segítsük a biciklis turizmust. Ha arra van szükség, akkor engedjük be a külföldiek számára szimpatikus közösségi üzleti modelleket, az Airbnb-t, az Ubert, hasonlókat. Teljesen felesleges azt hinni, mi diktálhatjuk, mit szeressenek a turisták- azt majd eldöntik ők maguk, mi tetszik nekik. Nekünk csak ki kell nyitni előttük az ajtót és ők majd válogatnak az ország kínálatából.

Mint ahogy eddig is jöttek utazók, pedig nem volt szuperügynökségünk. Egyszerűen csak éltek azzal a lehetőséggel, amit a szolgáltatók (légitársaságok, olcsó szállások, kocsmák) nyújtottak. Ne feledjük, ők pontosan olyanok, mint mi vagyunk külföldön: a saját elképzeléseink és terveink számítanak, nem az, hogy mit akar ránk erőltetni egy központi idegenforgalmi szerv.

A központosítás már csak azért is rossz, mert helyben, adott térségben, városban, faluban kell, hogy legyen olyan iroda, akihez lehet és érdemes fordulni, aki mindig tudja, mit érdemes ajánlani, és vendégszerető módon tudja fogadni a külföldieket. Ennek sokkal több haszna van, mint egy vízfejnek: ha véletlenül vidékre téved egy ember, ott helyben van szüksége segítségre, akár helyi iroda, akár elérhető, kezelhető okostelefonos alkalmazás és ingyen wifi képében, és nem boldogítja, hogy Pesten pár milliós fizetésű arc nagy apparátussal koncepciókat gyárt. 

Csak hát lényegesen jobban megéri a vízfejben dolgozni, terveket összepakolni, és bízni abban, hogy a nemzetközi helyzet változása miatt növekszik az idegenforgalom, így verhetjük a mellünket. A nyírségiek meg építsék meg San Diegót, ha már ilyen okosan kitaláltuk, mire van szükségük. Igaz, szerintem pár pesti irodista azt se tudja, Nyírség az keletre vagy nyugatra van-e, Ukrajnával vagy Ausztriával határos- de az ilyen apróságok mit se számítanak, amikor grandiózus álmok megvalósításán dolgozunk.

Tovább

Bénázó baloldal

Botkával vagy nélküle, nem sok koncepció látszódik az ellenzéki oldalon.

Meglehetősen kilátástalan a helyzete azoknak, akik azt szeretnék, ha megbukna a mostani kormány. Mert addig könnyű eljutni, hogy utáljuk a miniszterelnököt, csak éppen azt nem látni, ki lehetne helyette az ideális jelölt.

A papíron legerősebb párt, az MSZP előállt egy miniszterelnök-jelölttel, de már az elejétől fogva furcsa volt, hogy Botka Lászlót mintha a saját párttársai is csak fél szívvel támogatnák. Ugyan miért várnánk el a szavazóktól, hogy higgyenek benne, ha pont az elvtársai nem állnak ki mellette? 

Azóta Botka pedig már le is mondott a jelöltségről, maga mögött hagyva egy szétzilált MSZP-t, ráadásul olyan nyilatkozatot tett, amiben árulást emlegetett. Gyanítható, bárkit is találnak a helyére, azt majd a Botkában hívő szocialisták támadják. Még csak elképzelés se körvonalazódik, ki lehetne az MSZP arca. A párt eddig is mégtépázott népszerűsége még tovább csökkenhet, ha valami szánalmas keresgélésbe kezdenek, és hetente 3-4 jelölt nevét dobják be, lejáratva őket.

Nagyon, nagyon kevesen lehetnek, talán csak egy szűk környi elkötelezett ember, akik szerint Gyurcsány a megoldás. Megjegyzem, bár az ő nevével riogatják a rosszalkodó gyerekeket a mumus helyett, mégiscsak legyőzte országgyűlési választáson Orbán Viktort, aki azokban az időszakban erősen bukott embernek látszott. De Gyurcsány Ferenc neve annyira erodálódott, hogy vele választást jövőre egészen biztosan nem lehet nyerni.

Az LMP az én szememben mindig is rétegpárt marad, és azért onnan is eltűnt már régi húzónév. Sose hittem volna, de most mégis az ő Szél Bernadettjük az egyetlen értékelhető miniszterelnök-jelölt a baloldalon. Az Együtt meg a PM képes arra a mutatványra, hogy együtt sem tudnak több embert megmozgatni, mint egymagukban. A liberálisok szót sem érdemelnek.

A Momentum? Volt nekik egy nagy feltűnést keltő akciójuk, az olimpiai népszavazással. Aztán a néma csend. Pár jelentéktelen sztori, béna akciók, lemorzsolódó vezetők- a nagy reménnyel várt fiatalok jelenleg ott tartanak, hogy távolságot akarnak tartani nem csak a többi párttól, de a szavazóktól is. 

Gyakorlatilag vákuum van a baloldalon, ahol odafigyelni már csak az oda sorolt, de valójában teljesen kívülálló és független Kétfarkú Kutyapártra érdemes. Több értelmes van a humorukba csomagolva, mint az összes profi párt hangzatos kommunikációjában. 

Ebből a csapatból kellene valamiféle "baloldali összefogást" kovácsolni párak szerint, hogy le lehessen váltani a Fideszt. A gond az, hogy itt súlytalan szervezetek, mindenféle értelmes koncepciót felmutatni képtelen pártok kellene  hogy felvegyék a versenyt a kormánnyal. Lehet azzal jönni, hogy a kormányzat átvette a hatalmat a médiában és nem sajnálja a pénzt a kampányra, de legalább látszik valami egységes irány, egységes akarat. Teljesen mindegy, egyet-e lehet ezzel érteni,  akkor is tudjuk magunkat valamihez pozicionálni.

De mire szavazna, aki a baloldalt támogatná? Egyáltalán, mi a baloldal ma? Vagy ki? Ki a hiteles képviselője? Ki mögé tudnak felsorakozni? És az, hogy ők maguk sem érzik egységesnek ezt a pártcsokrot, azt jelzi a Botka-Gyurcsány üzengetés, vagy az, hogy a Momentum már eleve kizárja a közösködést a lejáratódott pártokkal. 

Tulajdonképpen igaza van annak, aki az egyéni indulást választja, mert ez a brigád közösen se képes többre. Majd meglátjuk, hogy az egyes pártok közül valakinek sikerül-e a jövő évi választásokig valami olyat mutatnia, amivel érdemi szavazóbázist tud gyűjteni. De ha őszinte vagyok, bevallom, ebben egyáltalán nem hiszek. Jön még pár kínos kör a jelöltkeringőben, pávatánc az összefogunk- nem fogunk össze játékban, aztán a vége az lesz, ami már hét éve tart. 

Azt hiszem, az egyik leglaposabb kampány áll előttünk, minden korábbinál kevesebb észérvvel, annál több üres beszólással, mind a két oldalról, miközben az eredmény egy másodpercig sem lehet kétséges. Sebaj, legalább nem kell izgatottan lesni a politikai híreket- annyi sok más érdekes dolog van, amire így több időnk marad.

Tovább

Eposzi küzdelem

Lassan maga a sátán is bejelentkezik a magyar országgyűlési választásokra.

Semjén Zsolt a szabadkőműveseket sejti a migrációs válság mögött, ami önmagában is érdekes fejlemény, de párttársa, Aradszki András egyenesen sátáni tervekről beszélt a parlamentben. Ám ismeri a csodafegyvert: a rózsafüzérrel könnyedén legyűrhetjük Sorost.

A hazai közbeszédet ez az egész új szintre emeli, mert tényleg eposzi magasságról beszélhetünk, ha az országunkat Mária oltalmazza, aki a Soros képében nyomuló sátánnal vív meg értünk. Egyébként tök jó sztorit lehetne ebből írni, ha a vicces oldalát nézzük. Amennyiben hajlandóak vagyunk komolyan venni, akkor persze vállat is vonhatunk, mert úgyis nálunk nagyobb erők döntenek. Hacsak a védőszentjeink nem a nemzeti konzultációs ívekből tájékozódnak, ugyan felesleges ilyesmire milliárdokat költeni.

Komolyan megáll az ész, amikor röhögés nélkül bírják ki a miniszterek az ilyen felszólalásokat. A gondolatmenet tovább folytatható: úgyis egyenes vonalat húztak az ellenzék és Soros közé, akkor a buliba be lehet venni a Sátánt is. A végén azt vesszük észre, Lucifer és kegyenceinek arca köszönnek ránk a választási plakátokról. 

Az egy nagyon érdekes gondolatkísérlet persze, hogy a kereszténydemokratáknál még a gonosz földre küldött démonai is több voksot szereznének-e. Mert ez a most már csak parazitaként létező törpepárt a nagyszájú okoskodóival nem meri vállalni azt, hogy megméresse magát egy parlamenti választáson. Hirtelen bajban lenne a 888, ha a pártok népszerűségéről írva kommentálni kellene, hogy a KDNP úgy néz fel még az Együtt-PM-re is, mint hangya a katedrálisra, a Kétfarkú Kutyapárt vagy a Momentum meg egyenesen tömegmozgalomnak látszik mellettük.

Azért tudnak ennyi sületlenséget beszélni, mert alapvetően nekik úgyis mindegy: választáson nem indulnak, nem tudnak megbukni, gyakorlatilag Orbán Viktor személyes jóindulatán múlik, kiket visz magával a parlamentbe. Talán az ilyen performansz afféle politikai standup: aki a legjobban szórakoztatja a miniszterelnököt, annak még jut négy évig bársonyszék.

Sátán, meg rózsafüzér, hát persze. Megfontolt érvelés, magabiztos politikai filozófiai háttér- ugyan kit érdekel az ilyesmi? Mindenesetre kezdem érteni miért nem járnak be a képviselők az ülésekre. A sületlenségeket szépen feldolgozza a 444, a kormányoldal meg úgyis megszavaz mindent amit eléjük tolnak. A fizetést meg utalják. (Megjegyzem, ez adott egy ötletet: ha a képviselők személyesen, ülésnapok végén kapnák meg készpénzben a fizetést, máris lelkesebben járnának be a parlamentbe. Értelme persze akkor se lenne több.)

Gyanítom, a sátán most röhög a markába, mert ennél elkeserítőbb állapotokat a gonosz seregeinek se lenne egyszerűbb összehozni. Soros meg verheti a fejét a falba, milyen politikusokat és pártokat támogatott annak idején, tényleg jobb lett volna egy Hefneréhez hasonló villát építenie, beköltözni tucatnyi csinos lánnyal és szórni a pénzt. Valószínűleg akkor is rózsafüzérrel akartak volna harcolni ellene, csak hát akkor még kevésbé érdekelte volna.

Ilyesfajta sátános érveléssel ugyanis nem lehet mit kezdeni. Az országban azért magas az ÁFA, mert összefogott a NAV ellen a pokol tucatnyi démona? Drága az autópályaépítés, mert a közbeszerzést gonosz dzsinnek hekkelték meg? A migrációs útvonalakat meg a mumus jelöli ki? Eddig is elég szürreális volt a magyar politikai élet, ám úgy látom: még messze nem értünk el a falig.

Már ha van egyáltalán fal vagy korlát vagy bármi más, amit azért csak nem lépnek túl ezek az emberek. Egyre inkább kételkedek benne, hogy van határa ennek az őrületnek...

Tovább

A Soros-trükk

Egyre inkább biztos vagyok benne, hamarosan hírt kapunk a brüsszeli Soros-terv bukásáról.

A magyar kormány kommunikációjának kiemelt eleme a Soros-terv elleni "harc". Minden politikai nehézfegyverzet bevetésre kerül elmondásuk szerint, hogy Magyarországot megvédjék. S idehaza természetesen a kommunikációs háború zajlik, hiszen minket nem legyőzni, hanem meggyőzni kell.

A plakátkampány után jön a nemzeti konzultáció a Soros-tervről. Hogy ebben abszurd állítások vannak, az szinte mindegy is: az átlagpolgár aligha fog társalogni az amerikai milliárdossal arról, mik az elképzelései a migráció témájában. Persze miért is beszélnének? A kormány sem beszélget vele.

A kormány minket kérdez, minden felületen. És annyira komolyan vehető az egész történet, hogy akárhány szavazat leadható akármilyen email címekről, amire a hivatalos kormányzati reakció az, hogy bíznak az állampolgárok tisztességében. Ami persze értelmezhető úgy is, hogy ekkora súlya van a végeredménynek: pár százaléknyi kamu szavazat semmit nem számít.

Izgalmas móka lenne, ha ügyes heckerek leadnának pár százezer voksot, amiben a Soros-tervet "támogatják". Nem tudom, kiállna-e ekkor országunk nagyrabecsült miniszterelnöke, hogy rendben van, az emberek ezt akarják, akkor alávetjük magunkat a tervnek? Vagy inkább akkor hirtelen mégis fontos lenne az, hogy lehet csalni az online felületen? 

De ezt a lehetőséget meghagyom a kibervilág tréfamestereinek és bűnözőinek. Főleg azért, mert én már nem is emlékszem a korábbi konzultációkra, hogy tulajdonképpen mi volt a témája a több milliárdért lebonyolított, de kötelező döntéseket meg nem alapozó konzultációknak. Amit tudok: a valóban érdemi népszavazás simán eredménytelen lett. Nyilván ezért nem nyúl a kormány a népszavazáshoz soha többé, mert azzal bizony pofára lehet esni.

Egyébként sem számít ez az egész hajcihő, mert nyilván Magyarország győz, és Brüsszel nem hajtja végre hazánkban a Soros-tervet. Én ebben tökéletesen biztos vagyok, mégpedig azért, mert nincs brüsszeli Soros-terv. Ez egy egészen hibátlan konzultációs kampány, hiszen a végén, pár hónap múlva, véletlenül pont a választások előtt ki lehet hirdetni, Brüsszel nem fog Soros György személyes utasítására több millió muszlimot Magyarországra telepíteni, hogy azok havi 90 millió forintos fizetésért megbecstelenítsék lányainkat és asszonyainkat. És hogy a veszélyes terv elbukott, csakis és kizárólag a kormánynak köszönhető.

(Meg egy kicsit a konzultációs íveket visszaküldőknek. De csak kicsit, mert ők úgysem érthetik meg igazán a nagy célok igazságát. Ha nem fogjuk őket kézen és nem tájékoztatjuk őket a baráti sajtón keresztül, véletlenül még terroristákat akarnának beköltöztetni a saját házukba. Védjük meg a magyarokat maguktól, a gondolataiktól, a józan eszüktől!)

Mindenesetre a stratégia zseniális, hiszen egy nem létező tervet egészen biztosan nem fog megvalósítani senki. Ezért beszélhet nagy magabiztossággal "lesöprésről" egy kormányzati tisztviselő, mert az tuti, hogy senki nem fog taláni az Európai Unió felső vezetőinek irodájában Soros Plan feliratú dossziékat. A szomorú csak az, hogy egyébként lehetne normális párbeszédet folytatni a migrációról és bevándorlásról összeurópai és nemzeti szinten, de szemmel láthatóan erre nincs se kormányzati, se társadalmi igény. 

Mi inkább harcolunk és persze győzünk. Mi mindig győzünk. Mert nekünk mindig igazunk van. Akkor is, ha nem. Érthetetlen, hogy a magamfajta ettől miért nem tud igazán boldog lenni.

Tovább

Ezek megőrültek!

A katalóniai népszavazás körüli káosz azt mutatja, itt már egyik érdekelt fél sem tud értelmesen gondolkodni.

Az, hogy Katalónia elszakadjon-e Spanyolországtól, innen nyilván nem eldönthető. Én ezeket a nagy önállóskodásokat mindig kicsit furcsán nézem, ha egyébként mindenki maradna benn az EU jelentette gazdasági közösségben, például. Meg azt is nehéz elképzelni, a Barcelona szeretne-e egy csak katalán focibajnokságban játszani?...

Mindenkinek van egy jó érve az elszakadás ellen és mellett. Természetesen előjönnek példákkal, de szerintem Jugoszláviával nem olyan egyszerű összevetni- persze párhuzamok nyilván vannak. Viszont ahol ilyen hosszú ideje egy országként létező államról van szó, természetesen erősen keveredhettek a nemzetiségek is, és egyáltalán nem biztos, hogy mindenki aki ma Katalóniában él, ne akarna spanyol lenni. 

Mindenesetre tudomásul kell venni, a trend az, hogy aki ma igazán önálló akar lenni, előbb-utóbb az is lesz. Ahogy függetlenedtek a szovjet majd jugoszláv tagköztársaságok, ahogy elszakadt Koszovó, Dél-Szudán, meg még pár ország, azt jelzi, a függetlenedésnek manapság marha nehéz gátat szabni. Egyszerűen azért, mert a mostani szabadságkultuszban (amivel nekem nagy bajom nincs) az emberek szabad önrendelkezése is szent.

Normális esetben persze az ilyen felvetéseket értelmesen kell megvitatni, és az a helyes, ha lehetőséget kapnak az emberek a véleményük kinyílvánítására. A skótok példája juthat eszünkbe, akik szavaztak és maradtak. Így aztán az Egyesült Királyságot sem lehetett vádolni semmivel, a skótok is megkapták a döntés lehetőségét. És nyilván az, hogy nem akartak külön válni, erős összefüggésben van azzal, hogy komoly jogaik, autónómiájuk van.

A vicc az, hogy a katalánoknak is. Katalán nyelven zajló oktatás, saját parlament, kormány és rendőrség- nem egy nemzeti kisebbség van Európában, a nagyvilágon meg pláne, aki hasonlót el sem tud képzelni. És pont ezért egy elszakadási népszavazás ott sem lett volna lefutott dolog, csak a keményvonalas nacionalista erők tolták a témát.

Erre a spanyol központi kormányzat a lehető legbarbárabb módon avatkozott bele a népszavazás lebonyolításába: betiltás, odavezényelt rendőrök, erőszak, több száz sérült. Ez teljes mértékben igazolja, hogy az "őrült spanyol" kifejezés több, mint jogos. Ennek az egésznek így biztosan semmi értelme nem volt, mint ahogy a katalán kormányzat mániákus ragaszkodásának a szavazáshoz sem. Ami történt, azt aligha lehet szabályos, ellenőrzött körülmények közt zajló népszavazásnak nevezni, ami történelmük egyik sorsfordító kérdésében döntene.

Az egész színjátéknak annyi értelme volt, hogy gyakorlatilag betemethetetlen árkokat ástak Spanyolországon belül olyan nemzetiségek közt, akik azért inkább békességben éltek egymás mellett. Erről a történetről ugyanis állást kell foglalnod, ha spanyol vagy, ilyen történések után, és amit mondasz, az alapján mondanak véleményt rólad is. Csak gratulálni lehet azoknak, akik sikeresen hagyták így elfajulni a dolgokat- rövid távon nyilván az elszakadáspárti katalánoknak jobb, hiszen most ők az "áldozatok", akikre lecsapott a központi kormányzat erőszakja, de fordulhat ám a kocka, ha kiderül, nem akkora móka ám a függetlenség mindenki számára.

Aztán persze már rebesgetik, hogy ha sikeres lesz a népszavazás, kik kaphatnak még kedvet az önállósodáshoz. Székelyföldet rebesgetik, például, amit sejthetően ugyanúgy nem lenne hajlandó elengedni Románia. És például mi lenne, ha Budapest akarna kiszakadni az országból, mert nem akarnak olyan kormányt, mint amit a vidék választ meg? Tudjuk, hogy vannak erős eltérések a pártpreferenciákban. Az ezzel való zsarolás a jövőben sok-sok csoport fegyvere lehet még.

Tudom, hogy az értelmes megoldás a minél erősebb önkormányzatiság, önállóság lenne. Mert ha a helyi vezetésnek valódi jogai, valódi bevéltelei vannak, önállóan dönthetnek iskolákról, segélyekről, egészségügyről, egyebekről, akkor annyira már nem is fontos a központi kormányzat. Elméletileg- a katalánoknak mindez megvan, aztán látjuk a végeredményt. 

Itt ülök, nézem a videókat az erőszakról, és bevallom: még csak elképzelésem sincs arról, mi lesz ebből az egészből. Komolyan mondom, hogy szerintem bármi megtörténhet, a polgárháborútól a kiegyezésig. Nem kell nekünk a Közel-Keletre tekintgetni, ha bizonytalan régiót akarunk látni, akad ilyen az öreg kontinensen is. Ez pedig arra figyelmeztet, sokkal jobban meg kellene becsülnünk a békét és a stabilitást, amit a nagy európai közösség ad meg a számunkra...

Tovább