Személyes közügyek

blogavatar

Nem tudok nem tudomást venni arról, ami körülvesz.

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

A 106 éves menekült

Már Svédország sem a régi: hazatoloncolnák a szép kort megélt menekültet.

Furcsa világban élünk. Az, hogy menekültek kerekednek fel a világ minden sarkából azért, hogy jobb helyre jussanak, nem új jelenség, az viszont igen, hogy ekkora figyelem irányul erre. Mindenki megtalálja a kapaszkodóit és érveit, akár ellenzi, akár támogatja a migrációt- néha ugyanabban a történetben.

Bibikhal Uzbek sztorija is ilyen. Az Afganisztánból származó asszonyt 105 éves(!) korában vitte magával hazájából fia és unokája, akik a hosszú és veszélyes úton állítólag vállukon vitték. Horvátország majd Németország érintésével jutottak el Svédországba, s akkortájt a menekültek nyomorult sorsát kihangsúlyozó kommentárok afféle happy endként értelmezték azt, hogy végre jó helyen vannak.

Mások szerint lehet, hogy embertelenek a körülmények Afganisztánban, de azért az sem biztosan jó ötlet, hogy kontinenseken rángatnak keresztül egy ilyen idős asszonyt. Pláne úgy, hogy semmi sem garantált: az, hogy valaki eljut mondjuk Svédországba, nem jelent azonnal letepeledési lehetőséget, segélyt, megélhetést és nyugat-európai életszínvonalat.

Mint a példa bizonyítja, a svéd hatóságok sem úgy gondolják, pusztán a kor minden alól felmentést ad. Az egész családnak vissza kell térnie Afganisztánba a határozat szerint, és persze egyből be is indult a tiltakozás a döntés embertelensége miatt. A családtagok panaszkodnak, szerintük egykori lakóhelyük egyáltalán nem biztonságos, és eleve, a 106 éves menekült nem élné túl a visszautat. Persze akkor felmerül a kérdés: ugyanez nem járt a fejükben amikor elindultak vele Svédországba?

A svéd közvélemény szerintem bizonyára megosztott. Van egy hangos réteg, aki tiltakozik, hiszen az emberiesség mégiscsak fontos dolog, és erre ott oda is figyelnek. De a nyakamat teszem rá, sokan vannak vele úgy, hogy nem igazán támogatják olyan menekültek letelepedését, akik a nagymamára hivatkozva akarnak az országukban maradni. Tetszik vagy sem, bele lehet unni a nagy toleranciába is. Addig könnyű toleránsnak lenni, amíg a bevándorlók be tudnak és akarnak illeszkedni, de ha úgy fest, csak kihasználják a jóléti államot, akkor villámgyorsan ellenük fordulhat a hangulat.

Különösnek hangozhat, de az országba beengedett, beilleszkedett  menekültek számára pont az a jobb, ha a svéd polgárok azt látják, a hatóságok képesek döntést hozni arról, ki maradhat és kinek kell mennie. Nincs konrollálatlan menekültáradat, köztük mindenféle gyanús alakokkal, ne lehessen olyasmikre hivatkozni, amiknek a menekültséghez semmi köze nincs. A világnak mindenfelé vannak kevéssé biztonságos pontjai, ha én lakcímet szerzek Pesten egy rosszhírű negyedben és magammal viszem a 180 éves nagyit, lehet svéd állampolgár? 

Meg vagyok győződve róla, hogy a kérelmet elbíráló svédek tisztában voltak vele, a döntés ellen lehet tiltakozás, így ennek megfelelően alaposan vizsgálódtak. El kell fogadni, minden ország belügye, kit enbed be és kit nem. Eleve a szokásos kérdés felmerül: a menekült tulajdonképpen miért érkezik? Jön, gyorsan jó ellátást akar, támogatást és állampolgárságot? Netán csak átmenetileg van messze a hazájától, mert ha jobbra fordul a világ, hazamenne? 

A kettő ugyanis nagyon nem ugyanaz. Mindenki arról beszél, ott háború van, embertelenek a körülmények. De valóban fel vannak készülve arra, hogy visszamenjenek vagy sem? Van-e rá szándékuk? Ha nincs, akkor mindenképpen fognak találni egy jó indokot arra, miért van joguk Svédországban vagy máshol maradni- akár egy 106 éves nagymamát. 

Na de akkor mi lesz, ha az elvileg beteg asszonyt elhelyezik egy intézményben és a családtagokat kiteszik az országból? Azt hiszem, akkor fog igazán kiderülni, tulajdonképpen kinek mi a szándéka ebben a furcsa történetben.

Tovább

Élet a lombikban

Nehéz napirendre térni afelett, hogy egy püspök szerint bűnös aki részt vesz a lombikprogamban.

Milyen furcsa a világ! Van egy külföldről irányított, roppant befolyásos szervezet, aminek egyik magyar képviselője veszi magának a bátorságot, hogy rendes, magyar embereket vádoljon meg azzal, bűnt követnek el. És a kormány egy képviselője erre azt mondja, ez így rendben van, mert fontos a vita, a párbeszéd. Pedig akár tele is plakátolhatnák az utcákat azzal, hogy EZ FELHÁBORÍTÓ!

Úgy látszik, minisztereinknek kettős mércéje van. Igaz, a külföldi hátteret ezúttal nem Soros, hanem a Vatikán jelenti, s a szervezet sem valami gyüttment civil, hanem egy jóval vagyonosabb és több pénzt kapó társaság, a katolikus egyház. És ha róluk van szó, akkor belefér az is, hogy sértegessék a gyermekre nagyon vágyó párokat, akik utolsó esélyként lombikprogramban vesznek részt. Azt hiszi bárki, ez nekik egy jó buli, viccből, balhénól vállalják be?

Első gondolatom az volt, honnan veszi magának a bátorságot ez a Veres András nevű ember, hogy ilyen baromságokat böfögjön bele a világba? Kinek képzeli magát? Már ekkora a papok befolyása Magyarországon, hogy bátran bevállal ilyen disznóságot? Ennek a püspöknek üzenem, hogy a katolikus egyház nevében követtek el pár, a lombikprogramnál jelentősebb bűnt a történelemben, szóval szégyellje el magát, de nagyon.

A bűnben fogant lombikbébi akkor nyilván meg sem keresztelhető, s Krisztus kiköp, ha egy ilyen jön vele szemben? Veres meg talán szentté avattatná magát, azért híreszteli, elbeszélget a gyerekre vágyókkal és máris jön az utód. Vajon mi a titka, trükkje? Én meg azt mondom, ha van Isten, akkor Veressel fog elbeszélgetni az ilyen kijelentéseiről a maga idején. Semmiféle-fajta katolikus fejes nem ér többet, mint egy akárhogy fogant gyermek. S nem bűnösebb annál újszülöttként, mint ahogy szülei sem azok. 

Az ilyen elítélő kijelentések ugyan miben különböznek az uszító muszlim hitszónokok megbélyegzéseitől? És vajon Veres katolikus röntgenszeme egyből kiszúrja a templomban az ilyen eleve bűnben fogant gyermekeket, s kizavarja őket a templomból? Vajon mit mond a következő alkalommal a megyéspüspök, állítsák elé a gonosz, bűnös "lombikszülőket", s majd ítél felettük? Most azt mondod, ilyenről szó sem volt. Kérdem én: és nem ez a logikus továbblépés?

Novák Katalin államtitkár elmondta, a kormány továbbra is támogatja a lombikprogramot, azt fontosnak tartja, és az ebben résztvevő párokat nem lehet elítélni. Szerintem ez utóbbi minden tisztességes, normális gondolkodású ember számára nyilvánvaló, ezért fontos éppenséggel az lett volna, hogy Veres püspököt ítélje el az államtitkár.

Balog Zoltán pedig, aki megerősítette, örül a lombikprogramban született gyermekeknek, egyenesen üdvözli és fontosnak tartja, hogy "az értékközösségek, közülük az egyházak részt vesznek a közéleti gondolkodásban és nyíltan képviselik saját álláspontjukat". Szóval Balog miniszter a magyar emberek egy jól körülhatárolható csoportját megbélyegző, külföldről irányított szervezetet képviselő ember ilyesfajta véleményalkotásának tapsikol. Pedig ehelyett felszólíthatták volna bocsánatkérésre, mint oly sok más embert szoktak.

Érdekes módon nem mindig ennyire nyitott a vitákra és a véleményekre sem ez a Balog nevű ember, sem a kormányban ülő cimborái. Nem mondom, hogy meglep, de azt gondolom, volna egy határ, amit még a kormányzathoz törleszkedő papságnak sem volna szabad átlépni. Vagy ha megteszik, akkor azért nyilvánítsuk ki, ez elfogadhatatlan. 

De nálunk ez most éppen belefér. Nyíltan lehet sértegetni olyan embereket, akik rengeteg küzdelem után, sok fájdalommal a hátuk mögött ezt az egyáltalán nem kellemes beavatkozást is vállalják, mert családot akarnak. Vagyis inkább Családot, így, nagybetűvel. Sem a püspök, sem az őt egyértelműen el nem igazító miniszter nem ítélheti meg azt, amit átéltek. Tudjuk jól a történelemből, nem kell istenfélő embernek lenni ahhoz, hogy valaki pozíciót érjen el akármilyen egyházban, álszent, hataloméhes, törtető figurák sokasága jutott egészen magasra. 

Látjuk, hogy ezek a díszkeresztények most is ott vannak, s helyzetükből adódóan úgy érzik, ítélkezhetnek is. Hát jó lesz, ha eszükbe vésik, mert egyszer még megtapasztalhatják: ez nem az ő dolguk. Talán a megfelelő időben ráébrednek majd...

Tovább

Szemben Hollandiával

Elmélkedés a távozó nagykövet nyilatkozata miatti súlytalan balhé ürügyén.

Olvastam a jó kis cicaharcos visszavágásokat amiatt, hogy a  leköszönő holland nagykövet miket mondott kis hazánkról egy interjúban. Azt gondolom, nem terroristázott le minket, én legalábbis nem magamra vettem, amit a kormányzat ellenségkép-gyártásáról mondott. De ezen majd elvitatkozik az, aki akar.

Mókásra akkor fordult az egész, amikor elindult a beszológatás Hollandia irányába, hogy nekik milyen rossz, és mennyire csúsznak lefelé a lejtőn. Nem akarok megbántani senkit, de jó, ha tisztában vagyunk vele Magyarországon, hogy nekik azért nincs miért irigyelni minket. A mi sikerországunk gazdasági növekedése hasonló volt mint Hollandiáé, a munkanélküliségi rátában sincs nagy különbség, de az egy főre jutó GDP, az életszínvonal arrafelé jóval magasabb.

És ha belemegyünk a számokba, azért azt látjuk, a hasonló GDP-növekedést úgy éri el a két ország, hogy Hollandia jóval magasabb bázisról indul, így aztán megegyező százalékos növekedés pénzben kifejezve duplaannyit jelent ha a GDP eleve kétszer annyi. Ergo megegyező növekedés ellenére is lemaradunk... 

Másrészt mi úgy növekedtünk, hogy az EU-támogatások élvezőiként a növekedés jelentős részét Brüsszeltől kapott pénz finanszírozza, míg a hollandok nettó befizetők. Ha ők nem fizetnének és mi nem kapnánk, akkor egészen más képet mutatna a magyar GDP adat- na meg a holland is.

A munkanélküliségi adatot pedig azért szerencsés úgy nézni, hogy nálunk a munkavállalók jelentős része, majdnem kétszázezer ember a nevetségesen alacsony közmunkás bérért dolgozik, értéket alig termel, és közpénzből finanszírozzuk őket, tehát csak átcímkézzük a segélyt. Emellett több százezren külföldön találtak munkát, így hivatalosan nem munkanélküliek, de ha mind hazajönnének, akkor felugrana vagy 10 százalékra a munkanélküliség. Ehhez képest Hollandiában (vagy Németországban) úgy alacsony ez a szám, hogy még kelet-európai munkavállalókat is felszívnak.

Aztán ott van a biztonság kérdése. Naná, nekünk itt minden szuper, bezzeg ott rettegnek az emberek! Hát, ezt csak az veszi be, aki mostanában nem járt Nyugat-Európában. Van készültség mindenfelé? Igen. Vannak problémák, zűrös negyedek, nehezen kezelhető csoportok? Naná. De az élet pezseg, megtartják a rendezvényeket, és így tovább.

Mi itt harsogjuk, milyen szuperbiztonságos ez az ország, és elfelejtkezünk róla, mennyi időn át tudtak gyilkolni a romákra vadászók, mennyi időn át nem sikerült kideríteni a robbantásos leszámolások elkövetőinek kilétét, és a hétköznapokban olyasmi is megesik, hogy egy vidéki közúti baleset után agyonverik fényes nappal a sofőrt. Aki szerint itt mindenhol jobb, annak javaslok egy romantikus sétát Ózdon.

A marha nagy biztonságot úgy sikerül elérni, hogy átminősítettek sok bűncselekményt szabálysértéssé, és azok már nem rontják a statisztikát. A vidéki falvakban pedig hiába mennek az emberek a bajaikkal a rendőrhöz, elzavarják őket, hogy nem állíthatnak fegyvereseket minden tyúktolvaj mellé. És ekkor vezetik bele a kerítésbe az áramot... Ez (is) a magyar realitás.

És ha már bűncselekményekről beszélünk, ott a korrupció. A magyar külügyminiszter szerint ilyen nincs, hiszen az ország gazdasága sikeres. Na akkor én most elmagyarázom, hogy is megy ez. 

A korrupcióval nem az a baj, hogy nem mozognak a pénzek, és a csókos vállalkozók ne vallanák be a bevételüket. Dehogynem, onnan lehet tudni, hogyan gazdagodik a felcsúti zseni és a többi "sikerember". Ez belekerül a GDP-be, ami szépen növekszik, gyarapodik az ország, minden remek. 

De csak látszólag van ez rendben. A korrupció ott van, hogy EU-pénzből értelmetlen beruházás valósul meg, 20 centis kilátó mondjuk. A GDP nő, az eredmény mégis nulla. (Jó lenne végigjárni a 10 éve kiosztott pénzekből épített dolgokat, hogy állnak most, mit lett belőlük miután kifutott a pályázat...) Vagy egyszerűen csak annyi történik, hogy ugyanannyi pénzből nem 50 kilométer út újul meg, hanem 30. Ha csak a pénzmozgást nézzük, elköltöttük a támogatást, adóztak utána, de álljon elém, aki szerint ez ennek ellenére így van rendjén. 

Növeli a GDP-t az is, hogy stadionokat építünk milliárdokért, ugyanilyen logika alapján. És mennyit nyer vele az ország? És mennyire vehető komolyan a felelős gazdálkodás, amikor minden egyes sportlétesítmény ára jelentősen megnő, mire a beruházás a végére ér? És ezeket a plusz pénzeket mind ki is fizetik, és senki nem kérdi, ki kalkulált az elején, ha ennyire elszámolta magát? 

A csodás átlagfizetésekbe pedig beleszámít az a rengeteg állami szférában foglalkoztatott menedzser, a raklapnyi állami vezető, államtitkár, egyebek. Mert a szaktudást meg kell fizetni! És ezért nem szabad piszkálni a sikervállalkozók vagyonát se, hát ők ennyire ügyesek és tehetségesek!

Tessék mondani, mikor érjük meg, hogy nagynevű holland cégek csapnak majd le a nálunk állami szférában milliókat kereső géniuszokra? És mikor érjük meg, hogy a nálunk közbeszerzéseken taroló, tehát nyilván olcsón és jól dolgozó vállalkozók Hollandiában is zsebre teszik a piacot? Ja, tudom, ők nem is vágynak oda.

Szóval tőlem aztán az sértődik meg a holland diplomata szavain, aki akar. Nekem nagyon fáj, amikor bizonyos pontokon erősen igaza van. És nagyon szeretném, ha a biztonságos, sikeres Magyarország egyetlen csapásra annyira legyen "rossz" helyzetben, mint Hollandia van...

Tovább

Soros és Snétberger

Pár kínos kérdés merülhetett fel párakban, miután a miniszter teljes mellszélességgel kiállt a Snétberger Zenei Tehetség Központ mellett.

2011-ben túlnyomórészt Norvég alapos támogatásból épült fel a Központ, ám azóta a kormány rendesen nekiment a norvégok támogatta szervezeteknek, a Snétberger-féle alapítvány nem volt érintett?

A Központ egyik fő támogatója a Soros-féle Nyílt Társadalom Intézet, kiállhat-e a miniszter ilyen forrásokból  működő intézmény mellett?

Az új civil törvény hatálya alá esik-e ezen pénzek miatt valamelyik, a Központ mögött álló alapítvány?

Fel kell-e tüntetnie tehát hogy "külföldről támogatott szervezet"? 

Eleget tesz-e ennek az érintett alapítvány?

Tulajdonképpen az volt a törvény célja, hogy például az ilyen alapítványokról megtudjuk, külföldről is kapnak támogatást? 

Ezek az információk eddig is nyilvánosak voltak, érdekelt ez valakit ebben a formában?

Nem kellemetlen-e a miniszternek ezek után kiállni Snétbergerék mellett?

Az EU-tól is jönnek támogatások, nem probléma-e a szoros kapcsolat Brüsszellel?

Norvég alap, Sorosék, Brüsszel- nem pont az ilyen civil szervezetekre mondták kormányzati politikusok, hogy maffiarendszerű hálózatban működnek?

Tagja-e bármilyen efféle hálózatnak a Központ?

Nem merült-e fel a gyanú, hogy a Központ a zenei tehetséggondozás álcája mögött ellenzéki kiképzőhelyként funkcionál? 

Jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, ha tehetséges roma gyerekek zenei továbbképzésben részesülnek Soros pénzén?

Akár igen, akár nem, ki vizsgálódhat ilyen ügyben, és megtudhatjuk-e, kit vizsgáltak és milyen eredményre jutottak?

Elég-e az alapos gyanúhoz a fent említett támogatói névsor?

Van-e megkülönböztetés a különböző, Sorosék által támogatott alapítványok között, mi alapján, ki határozza meg a szempontjait?

Ha igen, nyilvánosságra hozzák-e ezeket, és a szervezetek besorolását?

Németh Szilárd mit szól ahhoz, hogy párttársa egy oldalra áll egy Soros-szervezettel?

Ha fontos az intézmény, akkor most mégis hálásnak kell lenni az országnak a norvégok, Soros és a Brüsszel támogatásáért?

Ha igen, akkor a miniszter is megteszi ezt hamarosan?

Nem borzalmas az, hogy egy tehetséges gyerekeket felkaroló intézmény kapcsán, a hiszterizált hangulatban egyáltalán felmerülhetnek ilyen ostoba kérdések?...

Tovább

Európa nyitott kapui

Miért csak a mi kontinensüknek kell menekülteket befogadni?

Olvasom, hogy az ENSZ menekültügyi főbiztosa arról beszél, Európának (pontosabban az Európai Uniónak) még több menekültet kéne tárt karokkal várni, s ezzel egyetért Angela Merkel német kancellár is.

Én meg csendben csak nézek ki a fejemből. Én megértem, hogy emberek menekülnek a háborús konfliktus elől, nyilván féltik a saját életüket, a családtagjaikét, és nem akarnak olyan harcban részt venni, amiről már azt se tudni, ki áll szemben kivel. (Arról nem is beszélve, hogy ki tudja már, ki a "jófiú".)

A szegénység miatt útra kelő emberek kapcsán már nehezebb az ügy. Bár ez az indok is világos, van azért Európában  is éppen elég egyik napról a másikra élő ember, akin lehetne segíteni. Így aztán nem gondolom, hogy az megoldás, ha ide importáljuk a többi kontinens nincstelenjeit. 

De bármiért is menekülnek az emberek, én azt nem értem, az ENSZ  miért Európát szólítja fel nagyobb áldozatvállalásra? Bőven mehetnének még emberek Szaúd-Arábiába, Mexikóba, Kínába, Dél-Afrikába is. Van hely, elférnek. A kényelem az ebből a szempontból másodlagos, én legalábbis úgy gondolom, hogy aki az életéért menekül, az nem a luxusért, hanem a túlélésért vág neki az útnak. Ha az a dolgok kulcsa, hogy Európában többet kapnak gyakorlatilag alapos ellenőrzés nélkül, hát ez így nem az igazi.

Ha már nemzetközi szinten beszélgetünk, nyugodtan mondhatná azt is a világszervezet, hogy a befogadásnak legyenek kvázi általános szabályai. Alapszintű ellátás és elhelyezés járjon, s bizonyítatlan személyes adatok, veszélyes háttér esetén legyen jogos az azonnal kiutasítás és az legyen végre is hajtva. Egyszerűen valamiféle rendet kell bevezetni ebbe a történetbe.

A sok papírok nélkül, ellenőrizhetetlen módon érkező embert sajnálom, de mehetnek isten hírével, szerintem. Gyakorlatilag attól a pillanattól kezdve, hogy valaki idegen ország területére lép, akkor elfogadja, hogy jogai és kötelességei is vannak. Itt legyen az a minimum elvárás, hogy tudjuk, kiről van szó. Tulajdonképpen hogy lehetne integrálni valakit, akinek nincs neve, akiről nem tudjuk, milyen végzettsége van, és úgy egyáltalán, mit akar? Miközben az ember sajnálja az éhező, nyomorgó, árva gyerekeket, kinyílik a bicska a zsememben attól, hogy nem kevés agresszív terrorista visszaélve az európai szabadsággal, gyilkol, mint ahogy egyszerű bűnözőből is bőven akad köztük.

A migránstémában elég vegyesek a vélemények, de szerintem tisztán majd évek múlva látunk. Most mind a két oldal egyes történeteket nagyít fel, erőszakos bűncselekményekét illetve példás beilleszkedésekért. De az egész tömeget nézve tíz év múlva leszünk okosabbak. Akkor majd kiderül, sikerült-e munkát találni a menekülteknek, a gyerekeik tanulnak-e, kialakultak-e párhuzamos kultúrák egy országon belül.

De hogy mennyire nem egyszerű ügy Európa jövője, arra itt egy kapcsolódó téma. Ugyebár azt mondják, azért jó a bevándorlás, mert kell a munkaerő, és egy közgazdász felvetette, miért bizonytalan hátterű muszlim tömegekkel akarja ezt a helyzetet orvosolni Németország, miért nem a görög, spanyol és egyéb munkanélkülieket invitálják? 

Egész jó felvetés, csak a helyzet az, hogy itt jön be az európai nagyvonalúság, mint piactorzító tényező. Egyszerűen nem éri meg ezekből az országokból útra kelni, mert az ottani segélyen élés nyomora meg sem közelíti azt, ami mondjuk egy afrikai országban van. Ahol messze elmarad az életszínvonal, és a munkanélkülieknek igen rossz sora van, onnan mennek is bőven: románok, magyarok, lengyelek tömegei dolgoznak az EU gazdagabb országaiban.

S miközben a kontinensen belüli vándorlást javasolja egy szakértő, és tapsolnak ennek konzervatív oldalon, ugyanezen oldal indítja a "gyere haza fiatal" programokat és szidja a nyugatiakat, amiért "ellopják" a fiatal magyar munkavállalókat. Akkor most el lehet gondolkodni, tulajdonképpen mi a jó nekünk? Hozzátéve, hogy az EU-pénzekből megvalósuló beruházások itt teremtenek munkahelyet, mint ahogy a nyugati multik fejlesztései is. Van ebben jó is, rossz is, de arról is majd csak évek, évtizedek múlva tudunk többet, az országot elhagyók közül hányan térnek vissza, és hányan érzik úgy, új hazájukban akarnak maradni családostól örökre. Végülis léteznek országok, amik úgy sikeresek, hogy egész létük a bevándorlásról szól: mondjuk pont ilyen az Egyesült Államok. De ki látta azt 100, 150 vagy 200 éve, mi lesz ebből az egészből?

Sajnos csak kérdésből vannak egyszerűek és frappánsak, válaszból nem. Amíg viszont még a felvetések szintjén sem látható, hogy mindenki kivenné a részét a globális problémák megoldásából, és lazán rátolják az egészet Európára, egyre több európai fogja azt mondani: kösz, ebből nem kérek. És ennek esetleg csúnya vége lesz.

Tovább