Lehet, hogy hiba ragaszkodni a külföldi magyarok szavazásának megnehezítéséhez?

Az orsszággyűlési választáson elég sokaknál kiverte a biztosítékot az, hogy a külföldön élő és dolgozó magyaroknak el kellett zarándokolni a külképviseletekre a szavazáshoz, míg a határon magyarok levélben voksolhattak. Az Alkotmánybíróság furcsa indoklással hagyta helyben ezt az igazságtalan megoldást, és most úgy fest, ugyanez a felállás az idén is, a kvótás népszavazáson.

Csak épp ezt a szavazást egészen más szempontból kell értékelni. A kormány irdatlan pénzekből teledobálja reklámokkal az országot, és nyilván az lenne a cél, hogy ne csak a kormány mellett voksoljanak, de sokan el is menjenek szavazni. A kormány ellen tiltakozók többsége egyszerűen távol marad, és ha elegen lesznek, nem éri el az 50 százalékot a szavazók aránya, olyan, mintha mi se történt volna. Sok hűhó (és milliárd) semmiért. Politikailag akkor is kudarc, ha a szavazók jelentős része a betelepítés ellen (vagy nem is tudom mi ellen) szavaz, mert olyan nincs, hogy érvénytelen de mégis érvényes népszavazás.

Mivel várhatóan azon emberek, akiket lázba hoz ez az értelmetlen kvótanépszavazás, inkább a kormányt támogatják, akár az ellentétes voksok is jól jönnének, ha azokkal lenne meg a szükséges részvétel. Azaz a londoni magyarok szavazását, ha a kormánynak lenne esze, nem nehezítené. hanem segítené, mert jól jönnének még a nem szavazatok is a végelszámolásnál. Így viszont ki fogja feláldozni a szabadidejét, hogy egy súlytalan népszavazás kedvéért utazzon, sorba álljon? 

Nyilván azért nem merik most hirtelen számukra is lehetővé tenni a levelezős szavazást, mert ezzel furcsa precedenst teremtenének: a külföldön élők szavazatai csak akkor számítanak, ha az a kormány érdekeit segítik, egyébként meg menjenek mosogatni és küldjék haza a pénzt. Ettől függetlenül nem tartom kizártnak, ha a kormányzati agytrösztben már maguk is belátták volna, bizony nem olyan tuti, hogy az ország fele elmegy erre a szavazásra. 

Mert nyilván van egy réteg, aminek tökmindegy, mindent megszavaz amire az általa nagy vezetőként tisztelt politikus biztatja. Viszont akinek van esze és látja, hogy semmiféle igazi súlya a voksolásnak nincs, az nem akar se igent, se nemet mondani, mert csak az idejét pazarolja. A kormánnyal szemben álló nem kevés ember pedig rájöhetett arra, hogy azzal csap oda, ha nem szavaz. 

Szóval a népszavazás tétje az én szememben nem az, hogy mi lesz a vége- ha érvényes, ha nem, ha egyik válasz nagy fölénnyel győz, ha nem, európai politikai értelemben semmiféle jelentősége nincs. A kérdés az, hogy a kormány még tovább megy-e azon az úton, hogy saját kis érdekeit nézve tovább alakítgatja a demokrácia gumiszabályait, amikor éppen az tűnik hasznosnak, az érvényességi küszöb megváltoztatásával, azok figyelmen kívül hagyásával, speciálisan erre a voksolásra érvényes szavazási móddal? Ha igen, akkor annak van üzenetértéke, és nem Brüsszel, hanem éppen a magyarok számára...