Megáll az ész az őcsényi menekültüdültetés kapcsán kibontakozott balhén.

Nem is tudom, hova süllyedhetünk még. Van ez a sorosozós nemzeti konzultáció, aminek más aztán tényleg se füle, se farka. Volt már hasonló, szóval ezen nem akadok fenn. Aki akarja, visszaküldheti, fizeti a kormány, szóval ingyen kikapcsolódás.

Na de nekünk nem elég a papír, mi magyarok élesben is bizonyítunk. Már korábban is volt hiszti amiatt, hogy néhány menekült pihent volna pár napot egy vidéki panzióban, és most ismét ez történt. Őcsényben szabadultak el az indulatok, mintha legalábbis az Oszama Bin Laden túlkoros úttörőcsapat akart volna terepgyakorlatot és kiképzést tartani. 

Az nagyon, nagyon gáz, hogy már sikerült kárt is okozni a panziósnak, akinek kiszúrták a gumijait, megrongálták autóját. Én azt tudom, hogy nem ez az évszázad bűncselekménye, de ha egy ilyet csinálna egy migráns Belgiumban, két napig címlapon lenne a 888-on meg az Origón a vérfagyasztó sztori. 

Amikor Orbán Viktor, Magyarország demokratikusan megválasztott kormányfője üdvözli a helyiek "határozott véleménynyilvánítását", ingoványos talajra téved. Először jönnek a gyerekek, aztán a szülők és ott a baj? Komolyan itt tartunk, ez a színvonal? 

Az egyik gond az, hogy a mi fantasztikus kormányunk azt mondja, megvédi az országot. Amikor köztörvényes bűncselekményeket tart elfogadhatónak a miniszterelnök, azt üzeni: "oké, csináljatok amit akartok, mi tehetetlenek vagyunk". Ugyanis ha nem így lenne, a kormányfő azt mondaná, felháborodni lehet, bűncselekményt elkövetni viszont nem, mert az állam dolga, hogy betartassa a törvényt, nem pedig egy csapat önbíráskodó garázdáé. Ezen az elven rengeteg dolgot lehetne legalizálni "jogos" elégtételként, ami nagyjából elszabadítaná a káoszt.

A másik fele meg az a sztorinak, hogy itt nem az éj leple alatt belopakodott közel-keleti gonosztevőket csempésztek volna be a békés faluba, hogy megrontsák a magyar lányokat. Ők már a magyar állam befogadott menekültek- ha bárkire veszélyt jelentenek, akkor a magyar hatóságok hibáztak, amikor menedékjogot adtak nekik. És pont.

Ráadásul semmit, de tényleg semmit nem tudunk ezekről az emberekről: honnan jönnek, hány évesek, milyen a hátterük. Balog Zoltán épp büszkén beszélt arról pár napja, mi minden keresztény menekültet szívesen fogadunk- mi van, ha ők is azok voltak? Mi van, ha netán a magyar állam által kebelre ölelt, hozzánk invitált emberek megalázását, megbélyegzését, elzavarását tartja helyeslendő fejleménynek a magyar állam magas közhivatalt viselő személye? 

Szóval döbbenetes zavar van a magyar kormány hivatalos kommunikációjában. Nem kell menekült, mind gazember és terrorista, tök oké hogy garázdák fenyegetik meg a legálisan itt tartózkodó menekülteket akiket az állam engedett be (no meg az őket segítőket), de ezzel együtt Magyarország minden kereszténysége miatt üldözött, akár közel-keleti vagy afrikai menedéke kíván lenni. A kettő így együtt nem lehet igaz. Ha a kormány rassz meg vallás alapján akar szelektálni, akkor mondja ki. Már nem lenne sokkal rosszabb a helyzet a mostaninál.

Csak ehhez persze kellene az a bátorság, amiről a kormány beszél, de valójában (még) nem meri felvállalni. Nem azt mondom, hogy feltétlenül vágyok arra, telepedjen be pár százezer muzulmán Magyarországra, én csak őszinte, tiszta beszédet szeretnék hallani.

Na meg azt, hogy egy magyar kormányfő lehetőség szerint ne üdvözölje, ha néhány erőszakos barom a saját kezébe akarja venni semmiféle törvényt nem sértő magyar állampolgárok megrendszabályozását. Nem akarnék olyan országban lakni, ahol egy miniszter szerint jogos önvédelem, ha pofonnal nevelik meg azt, aki cigány, hosszú hajú vagy filozófiaszakos, mert ugye, először csak a gyerekek jönnek, aztán a többiek és kész a baj, idézve Orbán Viktort. 

Most kell megállni, most kell azt mondani, semmiféle politikai megfontolás nem jogosíthat fel arra senkit, hogy átlépjen egy határt. Bár az már eleve gáz, ha ilyesmire másnak kell felhívni az elvileg "felelős" politikusok figyelmét...

(És akkor még ott van az is, hogy mennyire ciki a Migration Aid sárga csillagos pólója. Ennyire azért nem kellene hülyének lenni nekik sem, ez azért elég súlyos szimbólum. De ebben a történetben lassan már egyáltalán nem maradnak normális szereplők.)