Az Európai Bíróság Magyarország ellen ítélt, elvileg jönnie kellene az 1294 menekültnek.

A kvótaügy a magyar kormány egyik legfontosabb témája, aminek kapcsán lehet szidni Brüsszelt, Sorost, a civileket, az ellenzéket, meg bárkit aki szembe jön. Ha őszintén szembenézünk a jelenlegi (hangsúlyozom, jelenlegi!) helyzettel, az a valamivel több, mint ezer menekült (vagy migráns, nevezheti őket mindenki ahogy akarja), semmiféle súlyt nem képvisel. 

Nem teszi tönkre országunk fantasztikus kultúráját ha átmenetileg mi fogadjuk be őket, nem kiáltják ki a sariát és nem lesz Budapesten iszlám kalifátus. Nem fog elszabadulni a bűnőzés, és nem fogják elvenni a nyugdíjasok pénzét miattuk. A jövő már érdekesebb kérdés, és nem csak magyar, hanem összeurópai szemüvegen át nézve: merre tart a kontinens? Mekkora feszültséget okozhat a muszlim kisebbség egyre nagyobb számaránya? 

Válaszokat adni nem egyszerű. Ám az viszont látszik, hogy a különböző fórumokon megszólaló emberek egy része olyan együgyűen áll a kérdéshez, hogy az elképesztő. Amikor szóba hozzák a 18,000 letepeledési kötvényest, arra az a válasz, hogy "ők gazdagok", és egyébként is főleg kínaiak, tehát "nem terroristák". Ráadásul ők "sokat fizettek".

Kezdjük a végén! Ők letelepedési kötvényt vettek, amit visszavásárol tőlük az állam, és a tranzakció haszna a gondosan szelektált bonyolító cégeknél landol- ettől senkinek nem lesz több nyugdíja. Az, hogy gazdag valaki, nem tudom, mennyiben érv, hiszen pénzes arab sejkekről is tudni, akik terroristákat pénzelnek. (Maga Soros is dúsgazdag, hoppá, akkor vele sincs probléma?) És hogy mi a baj a kínaiakkal? Nos, a kormányzati kommunikáció szerint a migrációval az a gond, hogy teljesen eltérő kultúrájú emberek özönlenének Európába- hát bocs, a kínai nyelv és életfelfogás sem sokkal hasonlóbb a magyarhoz, mint az arab.

Látható, az emberek jelentős része nem gondolkodik. Nem is tudnak értelmes módon gondolkodni a kvótatémáról, és én elképedek azon, hogy például a 888-on minden gond nélkül mehetnek a cigányozó, zsidózó kommentek. 

Mindenféle ökörséget vizionálnak. Olvastam például olyat, hogy ki kell lépni az EU-ból, és egy közös, szupersikeres Közép-Európai Uniót kell létrehozni. Nyilván ebben partnerek lesznek Magyarország hagyományosan legjobb barátai, a szlovákok meg a románok. Volt aki már arra is rájött, miből gazdagszik meg az ország: 

A bányák, hát persze. Meg a hónunk alá nyúló oroszok. Ha nem látom, nem hiszem el, hogy ma, Magyarországon van ember, aki nem érti meg és nem fogja fel, mit jelent számunkra az Európai Unió. Ami persze baromira nem hibátlan. Például nagyon örülnék, ha már ilyen iszonyúan felduzzasztott bürokráciát fizetünk, ha egy kissé komolyabb ellenőrzésen esnének át a kifizetések. Úgy folynak az euromilliárdok át a rendszeren, hogy alig látni ennek hasznát. És sajnos ez Magyarországra is jellemző.

Szóval nekem is lennének ötleteim, hogyan lehet megreformálni az Uniót. De számomra alap: "Brüsszel" nem ellenség. Brüsszel mi (is) vagyunk. Egy közösség, amihez tartozás jogokkal ÉS kötelezettségekkel jár. Akár azzal is, hogy kivesszük a részünket a menekültválság kezeléséből. 

Addig örüljünk, amíg 1294 emberről van szó, Meg kell jegyezni, a menekültek áradata egyfajta figyelmeztetés, ami egész Európát cselekvésre sarkallja, hatékonyabb határellenőrzésre, az elmaradó régiók támogatására, az integráció lehetőségeinek átgondolására. Annyi ember nem érkezett, hogy holnaptól kárpát-medencei arab köztársaságot kiáltsanak ki, de annyian azért igen, hogy egy picit elinduljon a közös gondolkodás. Befogadásról is és az európai közösség működéséről is. 

A ciki az, hogy ezt leegyszerűsítő ostobasággal nem lehet kezelni- akár kormányról, akár kommentelőről van szó. Ideje lenne felfogni ezt.