A fizetőssé vált TV2 és RTL Klub ügye azért meglehetősen elgondolkodtató.

Valóban érdemes szót ejteni arról, hogy havi 300-400 forinttal emelkedik a tévés díjcsomagok ára, vagy legyintenünk kéne? Szerintem egyrészt sok kicsi sokra megy, éves szinten kijön ebből pár ezres (ennyire normál esetben már komplett rezsicsökkentési kampányt húznak fel). Másrészt az, ahogy az egész történik, jó példája annak, hogy működik nálunk a "piacgazdaság".

A piacon ugyebár én, mint megrendelő dönthetek arról, mit akarok nézni. Tudom, sokan bámulják a Sztárban sztárt és a Barátok köztöt, de én például pont nem. Ha ez a két nagy csatorna kikerülne a csomagomból, talán észre sem venném. 

Csak éppen nem kerülhet ki. Szóval van egy törvényünk, hogy az eddig a bárki által elérhető földi sugárzású kereskedelmi csatornákért mostantól pénzt lehet kérni a kábelszolgáltatóktól, és van egy másik előírás ami azt mondja, ezeket a csatornákat kötelező a kínálatban tartani. Tudom, hogy az egyesével mazsolázás nem feltétlenül működőképes a kábelszolgáltatóknál, de annál azért jó lenne egy picit nagyobb szabadság, mint hogy a két fizetőssé váló tévéért fizetnem kell, akkor is, ha én csak dartsot akarok nézni a SportTV-n vagy mulatóst a Muzsika TV-n. 

Azt nem piacnak hívják, ahol a versenynek van két kötelező győztese. Akik persze erőfölényük és bebetonozottságuk miatt nem kell, hogy bármiféle kedvezményt adjanak, és persze benyomják a sok fantasztikus kísérőcsatornájukat is a csomagokba. Így aztán nézhetem a Való Világot meg a sok hülye brazil szappanoperát is. 

Nem lennék boldog akkor sem, ha előírnák, a böngészőm indításának első tíz percében kizárólag a Blikk, a Lokál, a hirado.hu vagy a 888 oldalán olvasgathatnék, persze szigorúan közszolgálatilag. De (most még) ez legalább nem fenyeget. A tévékkel meg kezdek úgy lenni, azt a pár dolgot amit nézek, le is tölthetném, a sportokat amik érdekelnek nézhetem streamen is- ahogy leszoktam a tévéhíradókról a híroldalak kedvéért, a többi tévéműsor is mehet a részemről a levesbe.

Az ilyen törvényalkotásoknál azt felejtik el, hogy a piac -minő meglepetés!- mégiscsak piac. Egyszercsak megjelenik majd egy teljesen internet alapú szolgálató, ami képes lesz szelektált választékot nyújtani, törvény ide vagy oda. És -megintcsak komoly meglepi- a fizetőképes, fiatal réteg vált majd át rá, akik ugye kereskedelmileg is értékesebbek. Nem nagyon lehet egy ilyen dinamikusan változó iparágban azt hinni, örökre be lehet betonozni a pozíciókat.

Tudom, addig is be lehet indítani a pénzszivattyút, de nem árt, ha rájönnek: ez a dolog bizony vissza is üthet ám hosszú távon, amikor egyre többen keresnek valódi alternatív megoldásokat. A Netflix már benn van az országban, és jönnek még nemzetközi szolgáltatók. Azokkal pedig nehéz lesz versenyezni pusztán korlátozó törvényekkel. Már most is léteznek neten nézhető, előfizethető sportcsomagok, hasonlók. Majd lesz még több, jobban elérhető. És én egy másodpercig sem fogok könnyet hullatni a pofára eső magyar tévéktől.