Olyan kis aranyos, hogy nagyonokos újságírók köszörülik a nyelvüket az angolok ostobaságán. No persze, mert a sajtóban dolgozók aztán mindent, mindig átlátnak, hogy előre megjósolták a válságokat, ugye?

A baj az,  hogy a világ egy icipicit összetettebb annál, hogy pár glosszás véleménycikkekkel elintézhessük a kérdéseket. Azt mondják, most százezer oldalas joganyagot kell újratárgyalni. Tudjuk jól, hogy rengeteg jogcímen mennek és jönnek pénzek minden tagországba. A tagságnak és a kinnmaradásnak is rengeteg gazdasági következménye van, pozitív és negatív egyaránt. Aki most sommás ítéletet mond, tényleg mindent tökéletesen átlát?

Roppant könnyű elbizonytalanítani mindenkit, ha adatokkal bombázzuk, amiket nem ellenőriz, vagy esetleg nincs is abban a helyzetben, hogy ellenőrizzen. Miközben rászoktunk arra, hogy csak azt olvassuk el, ami három bekezdésnél rövidebb, eközben szeretnénk azt hinni, hogy mi, értelmiségiek milyen tájékozottak vagyunk. Én is ebben a hitben ringatom magam, és persze van is véleményem arról, érdemes volt-e kilépni a briteknek az EU-ból, de... A szívem mélyén tudom, hogy képtelen lennék megjósolni, tíz év múlva mi is lesz a felállás.

Eszembe jutott, amikor a független Szlovákián 20 éve mosolygott mindenki, hogy ott aztán fű sem nő majd, a csehek nélkül bukott projekt, hogy el fognak maradni tőlünk. Hát, most beszélgethetünk arról, hogy melyik elemző látta előre, a két ország hogy áll egymáshoz képest 2016-ban. Pedig micsoda alakok kerültek ott is elő! Meciar, Fico... Aztán mégis.

Nekem innen, Pestről aztán könnyű osztani az észt, valami eldugott cornwalli faluban hogy kellett volna szavazni az angol nyugdíjasoknak. Pont ennyire dühítő lenne, ha egy angol főokos szólna be, kire kéne szavazni egy szabolcsi zsákfaluban. (Persze meg is teszik, végülis az okos cikkekért kapják a fizetésüket, de hogy mit érnek el vele, azt nyilván tudják ők is, mi is.)

Bizonyára meg lehetett vezetni a naiv embereket, de csendben rámutatnék, az EU sem tett sokat azért, hogy elhitesse, ez a mi közös Európánk tényleg jó projekt. Tudom, nem egyszerű egy kontinens eltérő kultúrájú, gazdasági erejű országainak működését összehangolni, de azért jó lenne, ha nem olyan arcokat látnánk a tévében, akiket senki sem válaszott és képtelenek megtestesíteni egy határozott, jól működő Unió vezetését. Az egész brutálisan felduzzasztott európai bürokrácia elsősorban magával foglalkozik, miközben azt képtelenek voltak észrevenni, hogy Görögország a csődbe rohan- ócska hamis statisztikákkal vezettek meg mindenkit. 

És nyilván az angolokhoz és másokhoz is eljutnak a hírek, hogy nálunk az EU-pénzből felcsúti kisvasút épül. Brüsszel asszisztál a hülyeségekhez és a korrupcióhoz, és már megbocsásson mindenki, de ez engem magam is rettentően bosszant. Talán jobban meg lehetett volna győzni a "hülye" angolokat, hogy van értelme az EU-nak, ha látják, hova mennek a pénzek, azt értelmesen költik el, és ők mihez jutnak hozzá a közös gazdasági térnek köszönhetően. Mert én úgy vélem, igenis jól járt EU-tagként az Egyesült Királyság, 

Most már az van ami van, az angolok egyék meg amit főztek, és mi meg tanuljunk a történtekből. Az Unió szintjén kellene egy olyan reformfolyamat, ami ezt az egész közösségesdit megfoghatóvá, értelmessé tenni. Csendben tenném hozzá, országok szintjén sem ártana ez. Üzenete van annak, hogy lehet fajsúlyos dolgokról népszavazni, nyilvánítsanak véleményt az emberek. Emlékszik még valaki a nemzeti konzultációkra? Azt se tudom miről lehetett "szavazni", csak az rémlik, hogy marha drága volt. Meg ott vannak a remek kis plakátkampányok, amikkel hol migránsoknak üzenünk, hol Brüsszelnek. Most aztán megmutattuk nekik!

Odaát legalább volt annyi tökösség bennük, hogy sorsdöntő kérdésben szavaztattak. Nem mondták azt, hogy a hülye polgárok csak akkor nem hülyék, amikor képviselőkre kell szavazni, másban majd döntenek a jól bejáratott politikusok. Szóval velem is előfordult már, hogy hülye döntést hoztam, de legalább elmondhattam, a saját butaságomért én vagyok a felelős, nem valaki más vezetett meg. Hogy mi lesz a mostani helyzet vége, arról fogalmam sincs. De néha irigylem az angolokat, amiért valódi téttel bíró kérdésekről szavazhatnak. Mondjuk mi lenne, ha mi a ki tudja miről szóló migránsos szavazás helyett olimpiáról voksolhatnánk? 

Tudom, nálunk az ilyesmi elképzelhetetlen. Mi nem vagyunk olyan hülyék, mint a britek, mi szép csendben elfogadjuk, hogy a nálunk sokkal-sokkal okosabb, tisztakezű politikusaink döntsenek az ilyesmiről... De jó nekünk!