Ismét lehet mosolyogni az amerikai műveletlenségen. Tényleg vicces?

Sokat hallunk mostanában az atomfegyvert fejlesztő Észak-Korea fenyegetéseiről, és arról, ahogy Trump elnök a maga sajátos stílusában odamondogat nekik. Nem mondhatnám, hogy nyugodtabban aludnék egy atomháború lehetőségétől, és ezzel valószínűleg a világ sok részén vannak így. Az Egyesült Államok lakói, mint az egyik fél polgárai nyilván jobban odafigyelnek az ennek kapcsán özönlő hírekre, gondolom én. 

Jimmy Kimmel tévéműsorának egyik részében amerikai átlagembereket kérdeztek meg arról, hol is van Észak-Korea. Az utcán sétálók láthatóan zavarba jöttek attól, merre is kellene keresni ezt az országot: helyezték Afrikába, a Közel-Keletre, sőt, Kanadába is. 

Persze most lehet mókázni azon, hogy haha, ott mennyire nem érdekel senkit, ami a határokon túl van, de azért el is gondolkodtat a jelenet. Azokat az érveket elfogadom, hogy az ilyen műsorba nyilván a legbénább megszólalókat válogatják be, az is tény, nálunk meg attól jönnének sokan zavarba, ha megkérdeznénk, mi a különbség Washington állam és a Washington D.C. közt, netán hogy merre van Idaho?

De a történet mégsem ilyen simán elintézhető. Gondoljunk csak bele! Az észak-koreai konfliktus vezető hír, minden nap ezzel-kelnek fekszenek sokan, atomháborútól rettegve, és közben arra nem futja, hogy megnézzék, hol a francban van ez az ország? Véleményt alkotnak világról, az amerikai külpolitikáról, szavaznak a választáson, és gyakorlatilag ennyire tájékozatlanok. Vagyis ennyit sem tesznek azért, hogy többet tudjanak arról, amiről a tévében csak felületesen tájékoztatnak.

És ez még nem minden. Észak-Koreáról nem csak a földrajztudoroknak illene hallani, ugyanis az Egyesült Államok történelmének egyik komoly, sok áldozattal járó háborúja zajlott ott. Azt azért nehéz elképzelnem, hogy ne kerülne szóba a koreai háború az iskolában, és ennyire nem maradt meg semmi az egészből. Van, aki Kanadába képzeli a hetvenkedő ázsiaiakat? 

Azt hiszem, ezeket az embereket nagyon-nagyon könnyű megtéveszteni. Alig értik azt a világot, amiben élnek, és ezért részben ők a felelősek, részben az oktatás, részben az a szenzációhajhász és elfogult tömegtájékoztatás, ami ott éppen úgy tud frontvonalakat kialakítani, mint itt. Uszíthat bármilyen nemzet vagy csoport ellen, hiszen úgyse nézi meg a nagy többség, mi a fene történik ott valójában, és nem gondolnak arra, ott ugyanúgy emberek élnek, akik csak próbálnak alkalmazkodni a rendszerhez, de eszükben sincs atomháborúzni. Ez a nagyfiúk játéka...

Jó lenne, ha itt és máshol is egyre többen ismernék fel, nem szabad mindent bevenni amit hallunk. Álom az, hogy ne lehetne minket megvezetni, de ettől még tehetünk érte valamit, hogy többet tudjunk a világról, és ne higgyük azt, Észak-Korea Izraellel és Peruval szomszédos. Mert esetleg még azt vesszük észre, olyan dolgoknak tapsolunk és olyan dolgokért masírozunk, amik teljesen másról szólnak, mint hisszük.