Botkával vagy nélküle, nem sok koncepció látszódik az ellenzéki oldalon.

Meglehetősen kilátástalan a helyzete azoknak, akik azt szeretnék, ha megbukna a mostani kormány. Mert addig könnyű eljutni, hogy utáljuk a miniszterelnököt, csak éppen azt nem látni, ki lehetne helyette az ideális jelölt.

A papíron legerősebb párt, az MSZP előállt egy miniszterelnök-jelölttel, de már az elejétől fogva furcsa volt, hogy Botka Lászlót mintha a saját párttársai is csak fél szívvel támogatnák. Ugyan miért várnánk el a szavazóktól, hogy higgyenek benne, ha pont az elvtársai nem állnak ki mellette? 

Azóta Botka pedig már le is mondott a jelöltségről, maga mögött hagyva egy szétzilált MSZP-t, ráadásul olyan nyilatkozatot tett, amiben árulást emlegetett. Gyanítható, bárkit is találnak a helyére, azt majd a Botkában hívő szocialisták támadják. Még csak elképzelés se körvonalazódik, ki lehetne az MSZP arca. A párt eddig is mégtépázott népszerűsége még tovább csökkenhet, ha valami szánalmas keresgélésbe kezdenek, és hetente 3-4 jelölt nevét dobják be, lejáratva őket.

Nagyon, nagyon kevesen lehetnek, talán csak egy szűk környi elkötelezett ember, akik szerint Gyurcsány a megoldás. Megjegyzem, bár az ő nevével riogatják a rosszalkodó gyerekeket a mumus helyett, mégiscsak legyőzte országgyűlési választáson Orbán Viktort, aki azokban az időszakban erősen bukott embernek látszott. De Gyurcsány Ferenc neve annyira erodálódott, hogy vele választást jövőre egészen biztosan nem lehet nyerni.

Az LMP az én szememben mindig is rétegpárt marad, és azért onnan is eltűnt már régi húzónév. Sose hittem volna, de most mégis az ő Szél Bernadettjük az egyetlen értékelhető miniszterelnök-jelölt a baloldalon. Az Együtt meg a PM képes arra a mutatványra, hogy együtt sem tudnak több embert megmozgatni, mint egymagukban. A liberálisok szót sem érdemelnek.

A Momentum? Volt nekik egy nagy feltűnést keltő akciójuk, az olimpiai népszavazással. Aztán a néma csend. Pár jelentéktelen sztori, béna akciók, lemorzsolódó vezetők- a nagy reménnyel várt fiatalok jelenleg ott tartanak, hogy távolságot akarnak tartani nem csak a többi párttól, de a szavazóktól is. 

Gyakorlatilag vákuum van a baloldalon, ahol odafigyelni már csak az oda sorolt, de valójában teljesen kívülálló és független Kétfarkú Kutyapártra érdemes. Több értelmes van a humorukba csomagolva, mint az összes profi párt hangzatos kommunikációjában. 

Ebből a csapatból kellene valamiféle "baloldali összefogást" kovácsolni párak szerint, hogy le lehessen váltani a Fideszt. A gond az, hogy itt súlytalan szervezetek, mindenféle értelmes koncepciót felmutatni képtelen pártok kellene  hogy felvegyék a versenyt a kormánnyal. Lehet azzal jönni, hogy a kormányzat átvette a hatalmat a médiában és nem sajnálja a pénzt a kampányra, de legalább látszik valami egységes irány, egységes akarat. Teljesen mindegy, egyet-e lehet ezzel érteni,  akkor is tudjuk magunkat valamihez pozicionálni.

De mire szavazna, aki a baloldalt támogatná? Egyáltalán, mi a baloldal ma? Vagy ki? Ki a hiteles képviselője? Ki mögé tudnak felsorakozni? És az, hogy ők maguk sem érzik egységesnek ezt a pártcsokrot, azt jelzi a Botka-Gyurcsány üzengetés, vagy az, hogy a Momentum már eleve kizárja a közösködést a lejáratódott pártokkal. 

Tulajdonképpen igaza van annak, aki az egyéni indulást választja, mert ez a brigád közösen se képes többre. Majd meglátjuk, hogy az egyes pártok közül valakinek sikerül-e a jövő évi választásokig valami olyat mutatnia, amivel érdemi szavazóbázist tud gyűjteni. De ha őszinte vagyok, bevallom, ebben egyáltalán nem hiszek. Jön még pár kínos kör a jelöltkeringőben, pávatánc az összefogunk- nem fogunk össze játékban, aztán a vége az lesz, ami már hét éve tart. 

Azt hiszem, az egyik leglaposabb kampány áll előttünk, minden korábbinál kevesebb észérvvel, annál több üres beszólással, mind a két oldalról, miközben az eredmény egy másodpercig sem lehet kétséges. Sebaj, legalább nem kell izgatottan lesni a politikai híreket- annyi sok más érdekes dolog van, amire így több időnk marad.