Megnyílt az új MTK-stadion, néző továbbra sincs, ígéret viszont bőven akad.

Ízlelegetem, 1108 néző tette tiszteletét az új Hidegkuti Nándor stadionban a hétvégén. Ez volt az első bajnoki meccs, és még ha nem is számít veretes ellenfélnek a Gyirmót, azért egy félház összejöhetne.

Végigfutottam pár régi statisztikát, jobb ellenfelek ellen a régi stadionban is összejött 2-3000 néző, egyébként meg nagyjából ezren lézengtek a lelátón. Az új arénában még az ünnepélyes megnyitón se volt teltház. Balhé viszont akadt, a borzalmas betonteknőt a felvételek szerint pornófilmmel "avatták", a rangos ellenfél tartalékcsapatot küldött, volt némi füttyszó is a beszédek alatt.

No mindegy is, most jönnek a dolgos hétköznapok, és a realitás kijózanítóbb pofont ad, mint az a bizonyos betonfal a pálya végén. Alig több mint ezer néző ment ki, akik közül ki tudja hány volt az ingyenjegyes. Deutsch Tamás klubelnök éppen le is mondhatna, mert ez a nézőszám konkrétan szégyenteljesen kevés. Ennyi embernek építettek 6-7-8 vagy mittudomán hány milliárdért új stadiont.

Persze beígérték 2020-ra a négyezres átlagnézőszámot, mert ígérgetni olcsó és egyszerű. És ki tudja, hol lesz addigra Deutsch Tamás? És ugyan ki kérheti számon? Papíron a Csányi-féle MLSZ-vezetés is beígért 2016-ra 7-8 ezres nézőszámot, aminek a közelében sem vagyunk, és persze senki nem mond le, senki nem vállalja fel, hogy rosszul dolgozott. Mert ha mondjuk egy cégnél X milliós bevételt ígér a menedzsment és annak a harmadát kaparják össze, nem fogják őket megdicsérni. A magyar fociban viszont nincs felelőssége senkinek.

De térjünk vissza egy pillanatra a kifütyült Orbán Viktor-beszédre! Mint a miniszterelnök elmondta, abban hisznek, hogy ha tó van, béka is lesz. Hát, ezzel annyi bökkenő máris van, hogy Ferencvárosban és Debrecenben már állnak az új stadionok, de mintha nem tolonganának a békák, és akik ott ülnek a lelátón, azok se túl hangosan brekegnek. Egyelőre semmilyen számadat vagy észérv nem támasztja alá, hogy minden utcasarokra focistadiont építsünk.

Az igazi gondom mégsem ez. Tegyük fel, minket is meggyőznek, hogy hinni kell a tó és a békák elméletében. Felteszem a kérdést: ha ez így működik, miért nem visznek az ország leszakadó vidékeibe remekül felszerelt iskolákat? Hátha abba a tóbába is beugrálnának a békák. Miért nem az egyetemeket fejlesztik? Miért nem jó üzleti tervekkel rendelkező szövetkezeteket alapítanak, ahol a közmunkások értelmes munkába vehetnek részt, és így a falvak saját maguknak termelhetnének élelmiszert az iskolai menzákba, szociális intézményekbe? Miért fontosabb a foci mint minden más? 

Őszintén szólva, aki ma kimegy a meccsekre, meghallgatja némelyik szurkolótábor hogy "biztatja" a kedvenceit, milyen rigmusok hangzanak el, úgy érzi, pont ez a pár ezer ember (mert nem több, egy fordulóban 15-20 ezren mennek ki- összesen!) érdemli meg ezt a támogatást? Ez a "brekegés" kedves a kormány fülének? Megfejthetetlen, mi ez a mánia, és miért nincs a kormányfővel szemben egy csapatnyi miniszter, aki azt mondaná, ezer más dologra lehetne költeni. 

Ők viszont csak csendben meghűzódnak a biztonságos tavukban, és azt brekegik, amit a nagy vezér diktál. Szívem szerint azt mondanám, járjanak ők akkor a "színvonalas" magyar focimeccsekre, ha ennyire támogatják. A bajom csak az, hogy ezt mindegyik képviselő úgy képzeli el, hogy a saját választókerületében is épüljön új aréna, ahova kimehet szurkolni. Így meg nagyon rossz üzlet- nekünk...