A HVG által felfújt Ryanair-balhé elképesztő mélységbe rántja a lapot.

Most igazán divatos a másikra mutogatás a magyar sajtóban. Az egyik oldalon a "balliberálisok" gyűjtőnév alatt kezelt "Soros-bérencek" elfogultságán lehet élcelődni, a másik oldal meg a kormányhoz dörgölődő. állami hirdetésekkel kitömött talpnyaló lakájmédiát ostorozza.

Szó se róla, mind a kettőn lehet fogást találni. A néha a liberalizmus szélsőségeit (már ha van ennek így egyáltalán értelme) túltoló indexesek, 444-esek is lyukra futnak, az Origón megjelenő aláírás nélküli fröcsögések, a 888 elfogult állásfoglalásai, a Riposton megjelenő butaságok olyanok, amiktől csak fogja az ember a fejét.

És most itt a HVG sztorija: a Ryanair gépről durván lezavart ártatlan utast sokan sajnálták. Bár rutinos utazóként én mindig csodálkozok az ilyesmin, mert pár tucat (köztük sok fapados) repülés során egy alkalommal sem keveredtem verbális vagy valódi karatéba légikisasszonyokkal, de természetesen bármi előfordulhat. Aztán kiderült, hogy a többi utas sem egészen úgy látja, hogy a sértett utazónak lett volna igaza.

Amikor pedig kiderült, a történet főszereplője a HVG egyik vezetője, ám ez nem szerepelt a cikkben, furcsa fordulatot vett az egész ügy. Kicsinyes személyes bosszúra talán mégsem kellene használni az egyik legismertebb hazai lapot, egy aláírás nélküli, nagy feltűnést keltő cikkel. S ráadásul belekerült egy stewardess képe is az írásba, aki elmondta a hazánkból érkező gyalázkodó üzenetekre válaszul, hogy aznap nem is volt Barcelonában.

Az első kérdés az: és még helyén van az az ember, aki ezt az egészet vezetőként jóváhagyta? Nem kell kérdezni, nyilatkozatot kicsikarni a HVG-től, mert az alapvető és egyértelmű, hogy valaki lemond. És kész. Azok a magas lóról beszélő, a másik oldalon szakmaiságot, tisztességet számon kérő sajtómunkások, akik a HVG-vel vannak egy platformon, most elgondolkodhatnak, ki is itt a rosszfiú, kinek kéne tükörbe néznie.

Egyszerűen szégyen, hogy ma, Magyarországon nekünk ilyen sajtótermékekből kell tájékozódni. Mert azért ne higgyük, az az ember, aki egy ilyen cikket személyes sértettségből leközöl, az nem tett volna soha hasonlót a hosszú évek alatt. Micsoda összefonódások, titkos alkuk mozgathatnak itt minden oldalon szálakat! A 888 és társai esetén legalábbis érezhető, kinek a vezérvonalát követik. És a többiek? Az igazság bajnokai? Ugyan kinek az igazságát mondják el?

Az eddig is bizonytalan választópolgár már jó ideje küzd azzal, hogy nincsenek itt jó alternatívák, korrekt jelöltek, akik mellett teljes mellszéleséggel kiállhathank. Az ilyen ügyek csak azt bizonyítják, ahogy a politikusok közt sincs makulállan, a sajtóban is nagyítóval kell keresni azt, akit nem befolyásolnak ilyen-olyan érdekek. 

Az pedig még jobban zavar, hogy attól félek, ez a helyzet inkább csak romlani fog. A világon minden lehet rosszabb, mint azt látjuk, mert tele vannak a legtöbbet megosztott oldalak álhírekkel, butaságokkal, a tudománnyal szembe menő állításokkal. Aztán a mostani politikai kampányok idején is tudatosan befolyásoltak minket kamu sztorikkal. Persze régen is hazudtak, de ma ott tartok, hogy én, aki valamelyest tájékozottnak gondoltam magam, inkább csak csendben maradok.

És szép lassan mindenki elhallgat, aki szeretne saját véleményt alkotni. Politikáról szó se essék! Eközben átengedjük a döntés jogát a befolyásolható embereknek. Ám ha tisztességesek akarunk maradni, hitelesek a saját elveinkhez, nem tehetünk mást. Igazi elkeserítő patthelyzet...