Félelmetes hülyeség egy látképről leretusálni a keresztet, és erre semmiféle kereskedelmi megfontolás nem mentség.

Nyilván és azonnal keresztényüldözést kiáltanak azok, akiket felháborított,  hogy a német Lidl áruházban forgalmazott "görög" termékek egységes képi világú csomagolásán Santorini egyik templomáról lekapták a képszerkesztők a keresztet. Vannak, akik ennél is tovább mennek, mert a szélsőséges iszlámnak tett gesztusról beszélnek.

Azért igazítsuk ki a dolgokat! A Lidl Európában jól ismert áruházlánc, és az öreg kontinensen a magukat vallásosnak valló emberek aránya folyamatosan zuhan, pár országot kivéve. Nálunk is fogynak a keresztények, főleg a fiatalok körében találni nagyon kevés katolikust vagy reformátust. 

Egyébként ez egy kifejezetten érdekes téma. Angliában többségben vannak azok már, akik nem tartják magukat vallásosnak, a fiatalabbak esetén többszöres a vallástalanok száma a vallásosoknak. Pont ezért egyre gyakrabban merül fel a kérdés ott is, miért van annyi oktatási intézménye az anglikán egyháznak, hogy szólhat bele annyi mindenbe az egyház, aminek így fogynak a hívei? 

Tudom, most nálunk kormányzati politika a keresztény értékrend sulykolása, de nyugodtan szét lehetne nézni a kormány háza táján, ugyan mennyi tényleg őszintén hívő ember lehet közöttük, és hányan játszanak szerepet? Most épp élvezi a pár kiemelt egyház a támogatásokat, de a tendenciákkal szembemenni nem lehet, hamarosan úgyis eljön az ideje annak, hogy teljesen háttérbe szorulnak, marginalizálódnak. És erről nem valami külső erő tehet, maga a katolikus egyház is alig tud új papokat felszentelni, ami sokat elmond arról, micsoda válságban vannak.

Az, hogy az emberek nem hisznek Istenben és nem járnak templomba, nem jelenti automatikusan azt, hogy ne követnének szabályokat. Izland például erősen vallástalan ország, de nem hinném, hogy ettől elszabadulna ott a pokol- bezzeg arab országokban akadnak 98-99 százalékban vallásos népességek, aztán... A régi szabályok erősen módosulnak, ma már aligha kötelező kost áldozni az ünnepnapokon, például.

A kitérő lényege az, hogy nagyon hamis állítás az, amikor a kereszteltüntetést kizárólag a muszlimoknak szóló gesztusnak tartanak. Az a helyzet, hogy a nem vallásos népesség sem feltétlenül akar vallási jelképekkel teleszórt dolgokat látni az élet sok területén.

A Lidl félelmetes hülyesége viszont azt sugallja, hogy egy görög egytálétel csomagolása is fel tud háborítani. Meglehet, hogy még voltak is fókuszcsoportos vizsgálatok, ahol ez kifogásként jelent meg. De nagyon más keresztekkel vagy félholddal teleszórni egy egészen másról szóló terméket, és más amikor a valóságot hamisítjuk meg.

Ugyanis az, hogy valaki nem katolikus, muzulmán vagy buddhista, nem jelenti azt, hogy őrjöngve zúz szét minden oltárt, minden templomot, minden vallásos témájú festményt. Egy normális ateista tökéletesen a helyén tudja kezelni a pár száz éve született alkotásokat, és nem várja el, hogy az ő egyéni ízlése miatt vegyék le a keresztet egy templomról. Aki annyira gyűlöli a vallást, nem nézegeti ezeket, slussz. Santorini látképe így, a templommal és a kereszttel teljes, és ezt minden értelmes ember megérti, elfogadja, vallásosságtól függetlenül.

A túlzott óvatosság azért beteges, mert minden sérthet valakit. A kék szín is lehet zavaró, meg eleve az, hogy valamit görögként reklámozunk. Ha pedig van benne hús, akkor gyújtsa fel az azt áruló áruházat egy vegetáriánus kommandó? Ha behódolunk a túlzott korrektség hisztériájának, a végén nem marad semmi, amiről beszélni lehetne. És ezzel aztán azok is vesztenek, akik nagyon küzdenek érte. 

Ugyanazok, akik arról papolnak, hogy fogadjuk el a másságot, a sokszínűséget, meg akarják mondani, mi az, ami nem fér bele a sokszínűségbe. Pedig ez nem egyirányú utca. Ha kötelező elfogadni a melegeket, akkor fogadják el azokat is, akik akármilyen megfontolásból nem kedvelik őket. Természetesen az erőszak nem tolerálható, de ha valaki azt mondja, ő nem akar melegekről készült tévéműsort nézni, vagy nem csinál tortát melegházasságra, hadd legyen már az ő választása.

Szóval akit zavar a kereszt annak a templomnak a tetején és ettől még a falat is megkeseredik a szájában, tegye szépen vissza a polcra a terméket és vegyen magának mást. Biztos vagyok benne, hogy ahányan most gyűlölettel támadnak a Lidlre, annyian támogatják is a retusálást, mert így vallássemleges cuccokat árul és ez örömmel tölti el a kis politikailag korrekt szívüket. Nekem meg szélsőség ez is, az is, és attól megy el az étvágyam, ha olyan beteg világban élünk, ahol ilyen idióta dolgokról kell vitáznunk.