A mobilgátért küzdők zsidózós posztja még Tarlósnak is sok volt, jöhet a népszavazás a Római-part sorsáról.

Kicsit elfajult a vita a Római-part árvízvédelméről. A mobilgátas megoldás védené az összes ingatlant, de jelentősen megváltoztatná a mostani vadregényes partszakaszt. A Nánási úton levő gát magasítása is fakivágással járna, s természetesen az ezen túl levő ingatlanokat nem védené semmi a víztől.

Szerintem mag a Duna a legnagyobb baj: le kellene betonozni az egész medret, aztán a víz menjen amerre akar, csak Budapestet hagyja békén. Az a gond, hogy a mai hisztérikus hangulatban még egy ilyen ötlet mellé is találnék támogatókat. Pedig tudomásul kell venni, egy városnak a folyóparti fekvés egyszerre áldás és átok, s ez mindig is így volt.

Nem nehéz rájönni, mi a gond. Egyszerűen elvesztettük a normális kapcsolatot a természettel: a folyóban sok a víz, és ha olyanok a körülmények, még több van belőle. Ezt nevezik árvíznek. Ezt elég régóta tudjuk. De csak mi, okos, modern emberek gondoljuk úgy, hogy mégis remek ötlet olyan területre építkezni, amit időnként elönt a víz. És mi hisszük azt, ennek a megoldása az, ha ideiglenesen betonfalak közé szorítjuk a folyót.

Sajnos mindig lehet több víz, a természet nem nagyon igazodik a mi korlátainkhoz. Ha túl sokat akarunk meghódítani, nem nyerünk, hanem vesztünk. A kivágott esőerdőkkel romboljuk a Föld tüdejét, a kiirtott mangrovék nem állják útját a szökőárnak, a szűk mederbe szorított folyók tragédiát okoznak.

Sajnálom azt a néhány ott lakót, aki évtizedekkel ezelőtt kapott engedélyt házépítésre a nem védett területen, de a társasüdülőnek álcázott lakóparkokban élők pontosan tudták, hol vesznek lakást. Nem az önkormányzatot meg a mobilgát ellenzőit kell szidni, hanem magukat, amikor szóba kerül, hogy időnként nem a postás kopog, hanem a Duna. És hogy tudták, mivel jár az itt élés, nyilvánvaló lehetett akkor, amikor a szerződés szerint nem lakást, hanem üdülőt vettek.

Mégis, tudjuk jól, hogy vannak olyan lobbiérdekek, amik a mobilgátasak oldalára billentették a mérleg nyelvét. Megszavazták ezt a verziót, hiszen iszonyú fontos közérdek a milliárdos árvízvédelem azok számára, akik tudva tudván építkeztek a Duna által rendszeresen elöntött részre. Nyilván ha sátrat verek a Hungária-körúton, majd elterelik az utat, nehogy nekem is bajom essen.

És amikor minden érvet lesöpörtek Tarlósék, amikor a több ezres tüntetésekre legyintettek, amikor már kezdődött volna a mobilgát felhúzása, akkor sikerült lábon lőni magukat egy kis ízléses zsidózással.

Mert ez a szöveg az. Teljes mértékben vállalhatatlan, semmiféle magyarázkodással nem tehető jóvá. Ami a legszebb, még csak nem is akarják szégyenkezve levenni a borzalmas helyesírási hibákkal tarkított szöveget. Gettóznak, náci fáklyás felvonulások videóit teszik közzé. Egyszerűen elképesztő dolog volt ebbe a témába a zsidóság belekeverése.

Főleg azért, mert mit tegyen az olyan ember, mint e sorok írója, aki nem zsidó, de ott volt az egyik demonstráción? Vagy egy olyan zsidó értelmiségi, aki egyébként a mobilgátat pártolja? Hogy lehetne ezzel az állásponttal bárkinek azonosulni? Ha azokat a bizonyos megnevezett értelmiségieket azzal vádolnák, hogy korruptak, ostobák, tudatlanok vagy gonoszak akkor arról lehet vitázni, de a zsidóságuk mint olyan semmiféle módon nem releváns. A gettó emlegetése pedig szimplán gusztustalan.

Nehezen hinné az ember, hogy van, ami még Tarlós Istvánnál is kiveri a biztosítékot. Hát, nagyon úgy fest, ez már neki is sok volt. Azt kell mondjam, korrekt módon, a maga sajátos stílusában utasította vissza ezt a hangnemet. Az eddig elutasított népszavazás kilátásba helyezése két célt szolgálhat: egyrészt büntetés, mert sejthető az eredmény, másrészt utána moshatja kezeit, hogy nem ő döntött. 

A nagy trükk persze az, hogy összbudapesti népszavazásról beszél, és nyilván a zugligeti, pestszentlőrinci, gazdagréti lakosokat kevésbé mozgatja meg a téma, mint a Csillaghegyen élőket. Ha a népszavazás nem eredményes, Tarlós széttárja a kezét, és azt mondja, én megkérdeztem az embereket, őket nem érdekelte a szavazás, akkor a döntés visszapottyan az ölembe. (Hasonló módon ő lesz a demokrata jófej, ha a közgyűlés nem szavazza meg a népszavazás ötletét vagy a Kúria dobja vissza. Okos.)

Szóval a mozgósítás kulcskérdés lesz, és az ilyen zsidózós posztok pontosan megfelelnek arra, hogy felpiszkálják az embereket. Azaz nem venném én biztosra, hogy nem lesz érvényes a népszavazás- az olimpiás aláírásgyűjtésen is csak mosolyogtak Tarlósék, lehet itt még újabb csalódás.

Persze a végén csak az számít, melyik oldal győz, ha eredményes lesz a népszavazás. Benne van a pakliban, hogy az emberek nem jól döntenek. Ám ez része a demokráciának. Nem csak az emlegetett 70 hektáron élőknek vannak jogai, hanem a többieknek is. Tudom, a harmincas években gördülékenyebben mentek ezek a dolgok, de hol vannak már a régi szép idők!...

Manapság mindenki beleszólhat mindenbe. És én örülök ennek- feltéve, hogy igyekszünk tájékozódni és felelős döntést hozni. Ja, és ha hiszti nélkül képesek vagyunk elfogadni, ha egy demokratikus szavazáson esetleg a másik oldal győz...